Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Selderij

Kruidentuin Actueel
09.10.2021  
Selderij

In deze tijd van het jaar is er, door de lagere temperaturen en het korter worden van de dagen, niet zo heel veel onkruid meer om te wieden. Een plant die geen last schijnt te hebben van de herfst is de selderij (Apium graveolens var. secalinum). Het heeft nog steeds fris- en heldergroen blad.

Naam Apium komt van apion, wat is afgeleid van pioon (glanzig), vanwege de glans van de bladen. Graveolens betekent sterk geurend. Selderij heeft opvallend veel verschillende synoniemen in het Nederlands: boereneppe, apie, jonkvrouw­merk, selder, selderie, en zoete eppe. Ook in het Duits heeft het verschillende namen zoals merck, merrich, jonkfrou merck, sillerie, zella, zellerich, eppe en appich.

Toepassingen Bladselderij is vooral bekend vanwege het gebruik in de keuken, als toekruid in soepen en sauzen. Maar het wordt ook gebruikt bij vleesgerechten en in salades. Selderij heeft een sterk eetlustopwekkende werking en kent een groot aantal medicinale toepassingen en wordt in de volksgeneeskunde bij vele kwalen voorgeschreven. Het onderscheid tussen een medicijn en een voedingsmiddel is overigens niet altijd even goed te maken.

Hippocrates Hippocrates (ca. 460 v.Chr. - 370 v.Chr), de Griekse grondlegger van de westerse geneeskunde, zei immers al "Laat voedsel uw medicijn zijn, en uw medicijn voedsel". Hoewel deze uitspraak niet letterlijk in zijn geschriften terug te vinden schijnt te zijn, beschouwde hij, naast voldoende bewegen, voeding weldegelijk als een belangrijk instrument van de arts.1 Alleen al doordat selderij de eetlust opwekt heeft het immers al een gunstig effect op wie zich ziek en zwak voelt.

Walahfrid Strabo Walahfrid Strabo (ca. 808-849) was abt van het Benedictijnerklooster op het eiland Reichenau in het Bodenmeer. In zijn beroemde gedicht Liber de cultura hortorum prijst hij de selderij als volgt:

"In de tuin staat ook gewone selderie, vooral geliefd omwille van zijn smaak. Maar ook als medicijn verleent hij gaarne goede diensten; wrijf wat zaadjes fijn en neem ze in; het werkt bij plasproblemen. De blaadjes zelf, gecombineerd met scheuten, verteren restjes diep in je darmkanaal. En krijgt de koning van het lichaam last van misselijkheid, voeg blaadjes toe aan water en azijn, drink op en zie: je kwaal verdwijnt."

Hildegard von Bingen De Duitse benedictijnse abdis en mystica Hildegard von Bingen (1098-1179) was iets minder enthousiast over het gebruik van selderij, maar had wel een bijzondere toepassing:

"Rauw gebruikt is zij niet gezond omdat zij slechte sappen voortbrengt. Het nuttigen ervan maakt de geest onbestendig. Tegen het tranen van de ogen stampe men selderij met wat venkel. Voeg aan dit sap het wit van het ei toe en bind dat 's nachts voor de ogen."

Nico Rookmaker

1 drgoodfood.org/.../laat-voedsel-uw-medicijn-zijn-hippocrates

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

» Alle blogbijdragen van dit jaar » Breng een bezoek aan het museum

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl