Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Acanthus

Kruidentuin Actueel
09.06.2018  
Acanthus

Dit was een bijzondere dag. Gerda heeft vanmiddag als onderdeel van haar feestje haar gasten door het Klooster en de kruidentuin rond laten leiden. Reden des te meer om flink aan de slag te gaan.

Er bloeit in deze periode van het jaar heel veel. Zo ook de Acanthus (Acanthus spinosus). Het wordt ook wel Stekelige- of Doornige Berenklauw genoemd. Dat is overigens wel wat vreemd, want de echte Berenklauw (Heracleum sphondylium) behoort tot de schermbloemenfamilie.

Stekelige plant De geslachtsnaam Acanthus is afgeleid van het Griekse akanthos, ake: een doorn, anthos: een bloem. De schutbladeren van de bloemen zijn namelijk gestekeld. En Spinosus is Latijn voor 'vol doornen'. Dat verwijst weer naar het distelachtige blad dat bezet is met vele stekels. Al met al een stekelige plant dus. Maar toch ook een hele mooie plant, die oorspronkelijk uit Zuid-Europa komt. Het is een vaste plant met frisgroene bladeren die een voorkeur heeft voor een kalkrijke bodem. Het bloeit van juni tot en met augustus met zachtroze aarvormige bloemen met paarse schudbladeren. Het is een hele makkelijke plant die nooit aangetast wordt door ziekte of ongedierte.

Taninnen De Acantus bevat veel looistoffen (taninnen). Deze stoffen hebben een samentrekkende werking die toegepast kan worden bij de behandeling van kleine wonden. Deze Tanninen hebben een zogenaamde adstringerende of samentrekkende werking. Tannine bindt zich aan eiwitten met als gevolg dat de eiwitten gefixeerd worden en de wond sneller geneest1.

Slijmstoffen Met name de wortel maar ook de bladeren bevatten veel slijmstoffen. Door de ontspannende werking op de spieren werd een pasta, gemaakt van de plant, toegepast om de spieren te ontspannen van een uit de kom geraakte schouder. Waardoor het makkelijker weer terug in de kom gezet kon worden. Vanwege de verkoelende werking van de slijmstoffen werden geplette bladeren als kompres op brandwonden, kneuzingen en zwellingen gelegd. Inwendig werd het wel voorgeschreven bij de behandeling van diarree.

Bladmotief Tijdens de Korinthische periode in de Griekse bouwkunst werden de bovenkanten (kapitelen) van de zuilen van de tempels versierd met het bladmotief van de Acanthus. Later is deze vorm van versiering overgenomen en uitgebreid door de Romeinen en latere middeleeuwse culturen. In de Renaissance werd het motief gebruikt op raamlijsten en schilderijen. Tegenwoordig wordt het bladmotief nog steeds gebruikt als versiering in oude boeken en op behang.

Tenslotte een citaat uit het Cruyde boeck van Rembertus Dodonaeus:

"Die wortelen van Acanthus inghedroncken lossen die urine, doen water maken, ende stoppen den buycx loop, ende sijn seer goet ghebruyckt den ghenen die in eenich ledt den cramp hebben, die van binnen ghequetst oft gheborsten sijn."

Nico Rookmaker

1 Wikipedia

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

» Alle blogbijdragen van dit jaar » Breng een bezoek aan het museum

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl