Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Bergamotplant

06.08.2016   Bergamotplant

Het is vakantietijd, dus waren we vandaag slechts met ons drieën. Door de vele regen van de afgelopen weken is er helaas weer veel onkruid in de tuin te vinden. Maar ook vandaag is het ons weer aardig gelukt om de tuin van het meeste onkruid te bevrijden. In deze tijd van het jaar staat er heel veel in bloei en alles geurt ook heerlijk kruidig. Beide kenmerken, uitbundige bloei en heerlijke geur, zijn zeker van toepassing op de Bergamotplant. Er staan twee soorten in de kloostertuin; De Monarda didima en de Monarda bradburiana.

Monarda didima

Deze plant, die ook veel als sierplant in bloemenborders wordt aangeplant, komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Hier wordt het al eeuwen door de oorspronkelijke bewoners, de indianen, toegepast. De Zwartvoet indianen bijvoorbeeld waren al lang op de hoogte van de ontsmettende werking van deze plant. Huidinfecties en kleine wondjes werden met kompressen van bladeren behandeld. Met een thee, getrokken uit de bloemen, werden infecties in de mond en keel behandeld. Er is pas later ontdekt dat deze desinfecterende werking wordt veroorzaakt door de stof Thymol. Deze stof zou ook een gunstige werking op de urinewegen hebben. De Oswego Indianen gebruikten het bij de behandeling van luchtwegproblemen. Ook werd het gebruikt om winderigheid (flatulentie) tegen te gaan! De Begamotplant is een door bijen zeer geliefde plant die wel regelmatig verplant moet worden omdat het niet goed langer dan twee jaar op dezelfde plek gedijen kan.

Monarda bradburiana

Monarda is vernoemd naar de Spaanse arts en botanicus, Nicolas Bautista Monardes. Monardes schreef tussen 1569 en 1574 een driedelig boekwerk over de medische toepassing van planten uit Amerika. Vreemd genoeg was hij er destijds heilig van overtuigd dat het roken van tabak een remedie was tegen vrijwel alle bekende kwalen. Tegenwoordig wordt daar toch wel enigszins anders over gedacht. De Nederlandse naam is afgeleid van de Bergamotboom (Citrus bergamia). De olie uit de schillen van de onrijpe vruchten van deze citrusboom heeft dezelfde geur als de Bergamotplant en wordt gebruikt om de kenmerkende smaak aan Earl Gray thee te geven.

Een rustgevende en slaapverwekkende thee die ook de spijsvertering bevordert, kan getrokken worden uit de gedroogde bloemen. Verse bloemblaadjes zijn goed eetbaar en kunnen gebruikt worden in salades. Gedroogde bloemen en bladeren worden vaak in geurzakjes en potpourri’s gebruikt. De bladeren, vers of gedroogd, verlenen wijn en cocktails een bijzondere smaak.

Nico Rookmaker

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl