Uniek Kerstdiorama in Klooster Ter Apel

De grootste Kerstgroep van Europa!  |  13 december 2014 t/m 11 januari 2015
Homepage / Actueel / Exposities / Archief / Uniek Kerstdiorama in Klooster Ter Apel

locatie Kanunnikenkerk 3D-plattegrond datum 13 december 2014 t/m 11 januari 2015 Nederlands Deutsch

De grootste Kerstgroep van Europa: 60 m², 1.500 figuren.

Van 13 december 2014 tot en met 11 januari 2015 staat in de Kanunnikenkerk van Klooster Ter Apel een zeer bijzonder Kerstdiorama opgesteld. Op een tableau van 60 m² is een tafereel opgebouwd waarin het hele kerstverhaal wordt uitgebeeld door een Kerstgroep van 1500 figuren. Deze verzameling is eigendom van Fred van der Zwet en Roel den Dulk uit het Friese dorp Ferwert.

Kerstdiorama Beide mannen waren in het bezit van een uitgebreide Kerstgroep. Toen zij elkaar leerden kennen voegden zij die groepen samen tot één geheel. De beeldjes pasten qua materiaal, formaat (de mensfiguren zijn ca.16 cm hoog) en uitstraling heel goed bij elkaar. Sommige figuren kregen toen wel een andere rol. Zo werd één van de twee Jozefs marktkoopman en twee ‘overtollige’ koningen kregen een plaats als Joodse kooplieden. Na dit samenvoegen zijn Van der Zwet en Den Dulk hun verzameling gaan uitbreiden, met als gevolg dat inmiddels het kerstverhaal wordt uitgebeeld door zo’n 460 mensfiguren, ruim 30 engelen, bijna 200 schapen en meer dan 800 andere dieren (van muis tot olifant en van konijnen voor hun holen in het bos tot adelaarsjongen in hun nesten in de bergen).

Kerstdiorama In het Kerstdiorama wordt het leven van alledag uitgebeeld. Behalve de geboortestal is ook een druk marktplein in Bethlehem met veel kooplui die hun waar aanbieden te zien. Op de velden worden de vele herders met hun indrukwekkende schaapskudde verrast door een groot engelenkoor. Er is een waterpartij met vissers, bergen met wilde dieren, en een woestijn met nomaden. De drie Wijzen met hun dienaren en hun olifanten, kamelen en paarden komen uit de bergen en de woestijn. En uiteraard hebben ook Herodes met de Romeinse soldaten en de volkstelling een plek. In het geheel staan veel grappige, leuke en ontroerende tafereeltjes met inwoners van Bethlehem, voorbijgangers, houthakkers en stropers. Dieren zijn er volop te vinden, variërend van koeien en geiten in de wei tot kleine dieren als hazen, muizen en slangen. Er is zelfs plaats gemaakt voor Artaban, de vierde Wijze die bekend is uit een oude legende. Het geheel wordt gecompleteerd door een stukje Egypte, als een vooruitblik op de vlucht van de Heilige Familie.

Kerstdiorama

Bezoek de website van de makers voor uitgebreide informatie over het Kerstdiorama: www.kerststalinfriesland.nl.

De Vlucht naar Egypte

Het Kerstdiorama wordt gecompleteerd door een stukje Egypte, als vooruitblik op de vlucht van de Heilige Familie. De expositie De Vlucht naar Egypte in het Gasten­verblijf van Klooster Ter Apel sluit daar prachtig op aan.

2021 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
colofon  |  privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl