Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Bergvenkel

Kruidentuin Actueel
29.04.2023  
Bergvenkel

We hebben een hele fijne tuinochtend achter de rug. Na het wieden en harken zag de tuin er weer opgeruimd uit. Dit voorjaar kwam door het koude en natte weer erg laat op gang, maar er wordt voor de komende dagen warmer weer voorspeld zodat de planten de komende tijd hard zullen groeien en hun achterstand in zullen halen.

Nog niet gebloeid Hoewel sommige kruiden al meerdere jaren in de tuin staan hebben die tot nu toe (nog) niet gebloeid. Zo ook de bergvenkel (Meum athamanticum). Deze staat al sinds 2019 in de tuin en heeft tot nu toe alleen zijn, weliswaar prachtige, fijne, bijna varenachtige blad laten zien, maar vertikt het om te gaan bloeien. Niet dat dat er nu zo spectaculair uitziet; de bloei lijkt op die van zevenblad en wortel, maar toch.

Kruidenbitter Bergvenkel komt van nature voor in de bergachtige streken van Midden- en West-Europa; met name in het Zwarte woud en in de Eifel. De plant wordt 15 tot 60 centimeter hoog, heeft een lange en dikke wortel en bloeit, áls hij bloeit, in juni en juli. Uit de wortel van de bergvenkel, wordt in het Beierse Woud een kruidenbitter gebrouwen. Deze, minimaal 38% alcohol bevattende, Schnaps heet Bärwurz, naar de Duitse naam voor de bergvenkel.

In de keuken Bergvenkel heeft een unieke smaak en wordt daarom ook veel in de, met name Duitse, keuken toegepast. Alle delen van de plant zijn eetbaar. De wortelstok is vergelijkbaar met pastinaak en kan als groente gegeten worden. De bladeren worden als groente of als keukenkruid toegevoegd aan allerlei gerechten zoals salades, visgerechten, sauzen. De zaden kunnen als keukenkruid gebruikt worden en van de bloemen kan een siroop getrokken worden. De smaak en geur van de bergvenkel lijkt op die van de gewone venkel en lavas. Door zijn krachtige smaak wordt er zelfs een speciale kruidige kaas gemaakt van de melk van koeien die grazen op de bergweides met de bergvenkel.

Medicinale eigenschappen Het bezit daarnaast ook een hele reeks aan medicinale eigenschappen. Hildegard von Bingen schrijft bergvenkel voor bij koorts, jicht en geelzucht:

"En de mens die sterke en brandende koortsen in zich heeft, moet bergvenkel tot poeder malen en dat poeder met brood innemen, voor en na het eten, en het zal hem beter gaan. Maar ook wie jicht heeft moet datzelfde poeder dikwijls eten en de jicht in hem zal ophouden. En wie geelzucht heeft, moet de wortel van de bergvenkel terwijl hij nog groen is, kneuzen in azijn en zo innemen; ook moet hij met diezelfde azijn een of andere soep maken, ze dikwijls eten, en hij zal genezen worden."

Nico Rookmaker

Bronnen:
- Wikipedia
- deoudekastanje.be

» Alle blogbijdragen van dit jaar » Breng een bezoek aan het museum

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl