Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Sint-janskruid

Kruidentuin Actueel
24.06.2023  
Sint-janskruid

Vandaag zagen we tot onze grote schrik dat een heel groot deel van de klimop van de muur van de zuidelijke kruisgang was losgeraakt en vrijwel in zijn geheel hulpeloos op de grond lag. Herman is er bijna de hele ochtend mee bezig geweest de ravage weer op te ruimen.

Sint-janskruid

Zoals elk jaar is, ondanks alles dit jaar, de tuin in juni op zijn mooist. In deze maand lijkt uiteindelijk alles weer op zijn plaats te zijn gevallen. Ondanks het zeer natte en koude voorjaar en ondanks een daaropvolgend recordlange droge periode, ziet de tuin er nu ineens, zeker na de regen van de afgelopen dagen weer prachtig uit.

Sint Johannes de Doper Vandaag staat ook het sint-janskruid (Hypericum perforatum) uitbundig te bloeien. En dat is niet zo heel erg verwonderlijk, want 24 juni is de feestdag van Sint Johannes de Doper waarna deze halfheester vernoemd is. En het is de dag waarop de zon op haar hoogste punt staat, waardoor, volgens de overlevering, de plant de meeste geneeskrachtige substanties bevat en daarom juist op deze dag de bloemen en bladeren van dit kruid werden geplukt.

Licht antidepressieve werking Men heeft wetenschappelijk vastgesteld dat sint-janskruid een licht antidepressieve werking heeft. Net als de andere medicijnen tegen depressiviteit beïnvloedt sint-janskruid de lichaamseigen stoffen in de hersenen die een rol spelen bij stemmingen en emoties. Hoe het precies werkt is nog niet helemaal bekend. Het wordt toegepast in pillen, kruiden of thee. Het kan echter ook bijwerkingen geven zoals zonverbranding, duizeligheid en diarree. Sint-janskruid zou ook een wondhelende- en ontstekingsremmende werking hebben.

Verfplant De bloeiende toppen geven een geeloranje kleur en bij het gebruik van de gehele plant levert het een citroengele kleur op waarmee wol en katoen geverfd kan worden.

Doorschijnende stippen Als je een groen blad tegen het licht houdt zijn de oliekliertjes als doorschijnende stippen zichtbaar. Vandaar ook de soortaanduiding perforatum (= doorboord). In het Engels wordt het ook wel thousand holes genoemd, in het Frans herbe a mille trous, in het Duits Tausendloch of preciezer: Siebenundsiebzigglocherkraut! Toch weer die Duitse Gründlichkeit.

Dodonaeus Rembertus Dodonaeus schreef in zijn Cruyde boeck:

"Sint Jans cruyt met saet en bloemen ghesoden ende ghedroncken, lost die urine, ende doet water maken, ende es seer goet teghen den steen in die blase, het brenght den vrouwen huer natuerlijcker cranckheyt weder, ende het stopt den loop des buycx. In wijn ghesoden ende ghedroncken, gheneeset ende verdrijft, die derdedaechse ende vierdedaechse cortse. "

Nico Rookmaker

» Alle blogbijdragen van dit jaar » Breng een bezoek aan het museum

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl