Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Rozen en terugblik

Kruidentuin Actueel
21.10.2023  
Rozen en terugblik

Vandaag was het alweer de laatste tuinochtend van dit jaar. Er was een grote opkomst en we konden de tuin dan ook nog even goed aanpakken voordat het de komende winter op zichzelf aangewezen zal zijn.

Rozen Rozen Er is nog een enkele bloeiende plant te bewonderen waarvan Rosa 'New Dawn' de meest aansprekende is. Deze robuuste klimroos is een zogenaamde doorbloeiende klimroos met zachtroze bloemen in trossen. Naast de New Dawn hebben we nog drie andere klimrozen in de tuin. De 'Ena Harkness' is een grootbloemige roos met uitbundige trossen goed gevulde rode bloemen die sterk geurend zouden moeten zijn, maar dat valt wat tegen. Verder is er nog de 'Goldfassade'. Dit is een middelgrote tot grote, goed gevulde, goudgele roos. Ook deze zou geurend moeten zijn. Tenslotte hebben we nog een kleinbloemige klimroos waarvan ik de naam niet weet. Het is vermoedelijk een Rambler. Dit is de benaming van een groep rozen met groeikrachtige, buigzame takken die daardoor goed kunnen groeien door bomen of struiken. Ze hebben trossen met kleine bloemen in de kleuren variërend van wit, roze tot donkerpaars. De naam komt uit het Engels en betekent zwerven, rondlopen, rondtrekken.

Oorsprong De oorsprong van onze huidige cultuurrozen is de Damascener roos (Rosa damascena). Deze roos was al vele eeuwen in het Midden-Oosten in cultuur toen de kruisvaarders haar in de 14de eeuw naar Europa brachten. De Damascener roos wordt in Turkije, Iran en Bulgarije nog steeds op grote schaal geteeld. Uit de kroonblaadjes wordt door middel van destillatie rozenolie en rozenwater geproduceerd dat vooral veel wordt gebruikt in de Midden-Oosterse en Indiase keuken. Bijvoorbeeld als ingrediënt in het kruidenmengsel ras el hanout. Hele bloemen, of bloemblaadjes, worden gebruikt in de kruidenthee zuhurat. Het meest populaire gebruik is echter in desserts zoals ijs, jam, Turkse lekkernijen, rijstpudding, yoghurt, enz.

Medicinaal Er is ook een medicinale toepassing van rozen. De bloembladeren bevatten looistoffen en andere stoffen met samentrekkende (wondhelende) en ontstekingsremmende werking. De bloemblaadjes werden in de volksgeneeskunde voorgeschreven bij diarree en keelpijn. Rozenolie heeft een rustgevende werking als het aan het badwater wordt toegevoegd.

Terugblik In de laatste bijdrage van het jaar is er ook altijd ruimte voor een korte terugblik op het afgelopen tuinjaar dat begon met veel regen in maart. Ook april was koud en nat. Terwijl mei en juni juist weer uitzonderlijk warm en vooral droog waren.

Op 1 juli hebben we met de tuingroep een leuk uitstapje gehad naar de Polderkol. Dat is de kruidentuin van Marlies Engels in de buurt van Lelystad. In een druilerige regen hebben we tijdens de rondleiding van Marlies een goede indruk gekregen van de mooie kruidentuin waar kruiden voor commerciële doeleinde worden geteeld.

In het augustusnummer van het maandblad Landleven stond een hele mooie reportage van onze tuin met prachtige foto's van Anna Rubingh.

2023 was, zoals eigenlijk elk jaar, weer heel bijzonder. Op naar 2024!

Nico Rookmaker

Bron:
Wikipedia

» Alle blogbijdragen van dit jaar » Breng een bezoek aan het museum

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl