Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Brandkruid

Kruidentuin Actueel
08.10.2022  
Brandkruid

En zo is het alweer oktober en is het vandaag de één na laatste tuindag van 2022. Vandaag waren we in tegenstelling tot vorige keer met een grote groep en hadden we alle vakken snel schoon.

Allie Eenjes Een bezoeker was vandaag geïnteresseerd in een specifieke plant: het brandkruid (Phlomis russeliana). Deze plant is voor de tuin een beetje speciaal want het is een van de laatste planten die Allie Eenjes (1937-2019) in de tuin heeft geplant. Allie was de 'grondlegger' van deze tuin, maar was ook op allerlei andere manieren zeer belangrijk voor Klooster Ter Apel. Hij was destijds al geen vast lid meer van de tuingroep maar kwam af en toe nog wel eens langs. 'k Heb die ook wat mitnomn', zei hij, en hij had het al in vak 1 geplant en ik durfde toen niet te vragen of brandkruid wel thuishoort in een kruidentuin.

Zoektocht De Kruidenencyclopedie van Nico Vermeulen geeft hier in elk geval geen antwoord op. Culpeper noemt het ook niet in zijn 'Complete Herbal', Hildegard von Bingen wijdt er geen woord aan, Mellie Uyldert in 'De taal der kruiden' niet, de lijvige en zeer uitgebreide Kruidenencyclopedie van dr. Hans W. Kothe rept ook met geen woord over brandkruid. Zelfs Rembertus Dodonaeus laat mij wat dit betreft in de steek. Google dan maar? Daar heb ik toch nog Phlomis russeliana gevonden op volkoomen.nl. Maar helaas, de beschrijving die daar bij staat blijkt bij nader inzien te gaan over de Stalkaars!

Lampenpit In het ABC van het plantenlatijn vind ik dat de opgerolde gedroogde bladeren als lampenpit werden gebruikt; dat is dan toch nog wat! En dat verklaart ook meteen de Nederlandse naam.

Robuust Oorspronkelijk komt het brandkruid uit een gebied dat zich uitstrekt van Zuidoost-Europa tot Centraal-Azië en China. Het staat het liefst in de volle zon, maar verdraagt ook goed halfschaduw, het kan goed tegen droogte, stelt geen hoge eisen aan de bodem, maar heeft wel een voorkeur voor doorlatende en niet te voedselarme grond en het heeft vrijwel geen last van ziekten of plagen. Kortom een zeer robuuste plant.

Bloei Van mei tot juli bloeit het met tot 1 meter lange bloemstengels met de kenmerkende gele bloemkransen, die bestaan uit talrijke lipbloemen. Deze stengels behouden hun decoratieve waarde tot in de winter zoals op de foto is te zien.

Wel of niet in de tuin? Brandkruid heeft dus helaas vrijwel geen enkele heilzame- of andere toepassing en zou eigenlijk niet in een kruidentuin thuishoren. Maar toch laten we het uit respect voor zijn planter gewoon in de tuin staan.

Nico Rookmaker

» Alle blogbijdragen van dit jaar » Breng een bezoek aan het museum

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl