Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Cranberry

Kruidentuin Actueel
06.04.2024  
Cranberry

Deze tweede tuindag van 2024 waren we met een grote groep in de tuin. En in tegenstelling tot de eerste dag, twee weken geleden toen het eerder herfst leek, was het nu mooi, bijna zomers weer. En het bleef droog. Een hele dag geen regen kan, gezien het weer in de afgelopen maanden, bijna als een zegen beschouwd worden.

Cranberry In de loop der jaren zijn we erachter gekomen dat hoe goed we ook onze best doen, sommige planten niet willen aanslaan in onze tuin. Bijvoorbeeld de vuurwerkplant (Dictamnus albus) heeft het hier duidelijk niet naar z'n zin. Dat is overigens wel enigszins te verklaren omdat deze plant een voorkeur heeft voor een zonnige standplaats en kalkhoudende grond en binnen de kloostermuren kunnen we dat helaas niet bieden. Er is teveel schaduw en de grond is ondanks het strooien van veel kalk toch nog te zuur.

Maar dat ook de cranberry (Vaccinium macrocarpon) in onze tuin nauwelijks zijn hoofd boven het mos uit kan houden is moeilijker te verteren. Cranberry zou het goed moeten doen op de schrale, zure grond van onze kloostertuin. Maar helaas blijkt de praktijk dus als altijd toch weerbarstiger te zijn.

Vat op het strand Het verhaal hoe de cranberry naar Nederland is gekomen is heel mooi. Zo zou de strandjutter Pieter Sipkes in 1845 een vat op het strand van Terschelling gevonden hebben waarvan hij in de veronderstelling was dat het vol met wijn zat. Toen hij het veilig naar een plek achter de eerste duinen had gerold kwam hij er echter achter dat het slechts gevuld was met zure bessen. Hij liet het vat achter en de cranberry kon zich van daaruit verder uitzaaien. Het was de botanicus Franciscus Holkema die de bijzondere veenbessoort in 1868 in de Terschellingse duinen ontdekte en beschreef.

Commerciële teelt Na deze ontdekking van de cranberry op Terschelling ontstond er in Nederland belangstelling voor commerciële teelt. Vooral omdat het een uitstekende bron van vitamines C is en het bij lange zeereizen gebruikt kon worden in de bestrijding van scheurbuik. In 1885 bezocht daarom kweker G.J. Borgesius uit Musselkanaal Terschelling, en kreeg van de gemeente Terschelling toestemming plantmateriaal mee naar zijn woonplaats te nemen. Van dit plantmateriaal begon hij in Bovensmilde in Drenthe een cranberry­kwekerij die tot 1935 in stand werd gehouden.

Antioxidanten Behalve als bron van vitamine C bevatten de bessen ook veel antioxidanten en zouden ze ook helpen bij blaasontsteking. En ook in de keuken zijn de bessen heel goed te gebruiken. Ze zijn wat zurig en bitterzoet van smaak en combineren daarom erg goed met wild en gevogelte.

Kraanvogel De naam cranberry komt van 'craneberry' ofwel kraanvogel. Onduidelijk is echter of dat is doordat het gebogen steeltje van de bloem op de nek van een kraanvogel lijkt óf omdat de Amerikaanse kraanvogel graag cranberries eet!

Nico Rookmaker

» Alle blogbijdragen van dit jaar » Breng een bezoek aan het museum

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl