Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Daslook

19.03.2016   Daslook

Tot in december leek het er op dat de winter een jaartje zou worden overgeslagen, maar dat viel toch nog weer mee. Het voorjaar dient zich dit jaar in elk geval wel stipt op tijd aan, namelijk nu! Tijd dus om weer vol goede moed met de tuingroep in de kruidentuin aan de slag te gaan. Vandaag hielp Wim Ankum voor het eerst mee en hij zal vanaf vandaag de groep versterken. Er zijn nu 4 tuinvrouwen en 4 tuinmannen. Waarbij het vandaag opviel dat de vrouwen het even lieten afweten :). Ondanks dat hebben we met z’n vieren toch veel kunnen doen. Het mos en onkruid is uit bijna alle vakken weggehaald.

De eerste planten bloeien alweer. De Wilde Narcis (Narcissus pseudonarcissus 'obvallaris'), het Sneeuwklokje (Galanthus nivalis), De Kerstroos (Helleborus niger), Stinkend nieskruid (Helleborus foetidus) en het Speenkruid (Ranunculus ficaria) niet te vergeten bloeien alweer prachtig.

Het Daslook (Allium ursinum) bloeit nu nog niet maar steekt al wel met zijn frisgroen blaadjes boven de grond uit. De Nederlandse naam van deze plant en de soortnaam 'ursinum' (beer) verwijzen naar het oude volksgeloof waarbij men dacht dat zodra de das en de beer uit hun winterslaap kwamen als eerste op zoek gingen naar wat Daslook om van te eten. Daslook is familie van de Ui en knoflook en de jonge blaadjes kunnen niet alleen prima aan salade toegevoegd worden, maar er kan ook een heerlijke pesto van gemaakt worden:

Recept daslookpesto

Ingrediënten: 120 gr jonge daslook blaadjes - 5 tenen knoflook – 100 gr geroosterde pijnboompitten – 12 el Parmezaanse kaas - zout - gemalen peper - olijfolie.

Bereidingswijze: De ingrediënten (behalve olijfolie), pureren, beetje bij beetje de olijfolie toevoegen en goed mengen.

Daslook heeft ook een brede medicinale werking. Zo heeft het een ontstekingsremmende werking, het helpt bij griep, verkoudheid, bronchitis en keelpijn en het heeft een reinigende werking op de maag en darmen. Niet voor niets luid een oud gezegde: "Eet prei in maart en daslook in mei, dan is men het hele jaar doktervrij."

Daslook (en Ui) werd ook al door Dodonaeus in 1608 in zijn Cruydeboeck beschreven:

"Loock rouw oft ghesoden gegheten, maeckt die stemme claer, ende gheneest den verouderden hoest, Tselve Loock met grove Marioleye in wijn ghesoden ende ghedroncken, doodet die luysen ende neten die een mensch over sijn lichaem heeft. Loock ghewreven ende op die slapen van den hoofde gheleyt, doet die verouderde pijne van den hoofde vergaen."

Nico Rookmaker

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl