Zie mij

de Bijbel in 609 foto's

Homepage / Actueel / Exposities / Archief / Zie mij; de Bijbel in 609 foto's

datum 18 januari 2020 t/m 27 mei 2020

Hoe breng je de eeuwenoude verhalen van de Bijbel tot leven in deze tijd? Kunstenaar Caroline Waltman doet dit met behulp van fotografie. Zij maakte honderden foto’s in en buiten Europa en combineerde deze beelden met verzen uit de Bijbel.

Deze eigentijdse en vernieuwende blik op de Bijbel is vanaf 18 januari 2020 te zien in Museum Klooster Ter Apel in de tentoonstelling Zie mij; de Bijbel in 609 foto’s. De foto’s – deels afgedrukt op levensgroot formaat – worden getoond in combinatie met de gekozen Bijbelverzen.

Hedendaagse visuele vertaling van de Bijbel Caroline Waltman (1970) fotografeerde in zestien landen in en buiten Europa. De beelden zijn zeer divers, van landschappen en stillevens tot portretten en beelden van het dagelijks leven. De verbanden die Waltman legt tussen beeld en tekst zijn soms heel direct, veel vaker juist associatief. Samen vormen de 609 foto’s een eigentijdse en vernieuwende blik op de Bijbel. De gekozen Bijbelverzen zijn vertaald in vier talen: Nederlands, Engels, Arabisch en Tigrinya. Voor de expositie in Museum Klooster Ter Apel is ook een Duitse vertaling gemaakt, speciaal voor de Duitse bezoekers. Dankzij deze vertalingen, maar ook vanwege de culturele verscheidenheid van Waltmans werk, is de tentoonstelling Zie mij; de Bijbel in 609 foto’s toegankelijk voor een breed en cultureel divers publiek. Met de tentoonstelling – een productie van het Bijbels Museum – wil de maker prikkelen, ontroeren en bemiddelen: “We willen een eigentijds perspectief bieden op de oude verhalen en onze bezoekers hiermee uitnodigen tot reflectie”, aldus Carolien Croon, directeur van het Bijbels Museum.

Indringend proces Caroline Waltman heeft meerdere jaren aan het project gewerkt. Het maken van de foto’s, het bestuderen van de Bijbel en het selecteren van de fragmenten vormden een indringend en artistiek uitdagend proces. Het resultaat verscheen eind 2016 in de vorm van de publicatie ‘Paradisewill.com’. De foto’s worden nu – samen met de gekozen bijbelteksten – tentoongesteld.

Download hier de expositieflyer.

Over het Bijbels Museum

Het Bijbels Museum in Amsterdam, die de tentoonstelling produceerde, is een ontmoetingsplaats van Bijbel, kunst en cultuur.

Op dit moment is het museum bezig met een omvangrijk ontzamelproject. Kerncollecties worden o.a. ondergebracht bij Museum Catharijneconvent, Joods Historisch Museum en Rijksmuseum voor Oudheden. Het Bijbels Museum blijft reizende tentoonstellingen organiseren waarin de hedendaagse betekenis van de Bijbel centraal staat. Meer informatie hierover: bijbelsmuseum.nl/programma.

  TERUG NAAR BOVEN

Over Caroline Waltman

Kunstenaar Caroline Waltman beweegt zich tussen fotografie, sculptuur, tekst, film en grafiek.

Haar werk is meerdere malen geëxposeerd, in binnen- en buitenland. In haar werk onderzoekt Waltman de grillen van herstel. "Ik ben aangetrokken tot grote verbanden maar wordt gedreven door mijn liefde voor het detail", aldus Waltman.

  TERUG NAAR BOVEN

2021 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
colofon  |  privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl