The Spine

Homepage / Actueel / Exposities / Archief / The Spine

locatie Kanunnikenkerk 3D-plattegrond datum 26 januari t/m 8 maart 2017

"The Spine" is een enorme wervelkolom die nieuwsgierig maakt. Het lijkt een skelet van een prehistorische gigant, maar is het resultaat van verschillende experimenten met moderne ontwerp­methoden om de geschiedenis van het eeuwenoude ambacht van rietdekker te gebruiken als inspiratiebron voor de transformatie van analoge naar digitale ontwerp- en bouwprocessen.

21st Century Skills "The Spine" is een bewonderens­waardig meesterstuk, een proeve van bekwaamheid van een nieuwe generatie Deense architecten, die door de Aarhus School of Architecture werden uitgedaagd om digitale methoden en gereedschappen te ontwerpen waarmee het traditionele, eeuwenoude ambacht van de rietdekker volledig kon worden getransformeerd tot een digitaal aangestuurd en uitgevoerd productieproces. Moderne ambachtslieden dus, die met hun 21st century skills de geschiedenis hebben gebruikt als inspiratiebron en katalysator voor de toekomst van de bouwwereld.

Klooster Ter Apel, gebouwd in de periode 1465-1561, biedt een unieke omgeving voor het verbinden van eeuwenoude ontwerpprincipes en bouwmethoden met de meest moderne bouwtechnieken, bouwmaterialen en robotica.

Eyeopener Voor iedereen die met eigen ogen wel eens wil zien hoe kennis van historische bouwmaterialen en technieken kunnen worden gebruikt voor het ontwerpen van geautomatiseerde productieprocessen is deze tentoonstelling een eyeopener. Het biedt een blik op zowel de evoluties tot nu toe als op de revoluties die ons in de bouwwereld nog staan te wachten.

Deze video toont het maakproces van de eerste versie van The Spine, die werd getoond tijdens de Designweek Milaan 2016. "The Spine 2.0" in Klooster Ter Apel wordt op dezelfde manier gemaakt, maar is zwart.

Symposium

Op 26 januari 2017 verwelkomt Klooster Ter Apel een aantal architecten van de vermaarde Aarhus School of Architecture voor het symposium "Danish Experiments in Architecture and Industrial Design". Architecten, professionals uit de bouwwereld en studenten gaan kennis maken met nieuwe ontwerpmethoden, productietechnieken en bouwmaterialen die geschikt zijn voor volledig digitaal aangestuurde en uitgevoerde productieprocessen. Let op: het symposium is alleen toegankelijk voor genodigden.

Startschot expositie
Aan het eind van het symposium geeft wethouder Luth van de gemeente Vlagtwedde het startschot voor de expositie van "The Spine" van 26 januari tot 8 maart 2017 in de Kanunnikkenkerk van het klooster.

Georganiseerd in samenwerking met:

- Aarhus School of Architecture
- Adema Architecten
- Deltion College
- Novariet
- Gemeente Vlagtwedde

2021 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
colofon  |  privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl