Homepage / Heden / Kelder / Proviandkelder

Proviandkelder

Onder supervisie van de subprior werd in de Proviandkelder alles opgeslagen wat te maken had met eten en drinken.

Augustinus: 'Bedwing uw lichaam door vasten en onthouding van eten en drinken voorzover uw gezondheid het toelaat. Wie niet zonder voedsel kan tot de hoofdmaaltijd, die tegen de avond plaats heeft, mag tevoren iets gebruiken, maar alleen rond het middaguur. Maar zieken mogen altijd iets gebruiken.' (Regel, Hoofdstuk III1).

Proviandkelder

Op muur en zuilen zijn nog sporen zichtbaar van de bevestiging van ijzeren hekken die onbevoegden moesten beletten zich met name geestrijk vocht toe te eigenen.

Klooster Ter Apel heeft een geschiedenis van bier brouwen die terug gaat tot 1465, het jaar waarin de kruisheren begonnen met de bouw van hun Domus Novae Lucis. Voor wat betreft het brouwen werkten de kruisheren aanvankelijk samen met de norbertijnen of witheren in Emden, Duitsland. Rond 1500 werd een brouwketel gekocht en vond het brouwproces tot ca. 1619 plaats in het Back & Brouwhuys van het klooster, de locatie waar nu Hotel-Restaurant Boschhuis gevestigd is. De brouwgeschiedenis tref je nog steeds aan in de bossen rondom het klooster in de vorm van verwilderde hop die dateert uit voornoemde periode en van nature niet in deze streken groeit.

Vanuit de Proviandkelder zijn Klooster Ter Apel Bieren te koop als smakelijk souvenir voor thuis.

Klooster Ter Apel Anno 1465 is een Rijksmonument. De toegang tot sommige zalen zoals deze, behouden volgens de oorspronkelijke opzet, hebben zodanige drempels en trappen dat die helaas niet geschikt zijn voor rolstoelgebruikers.

2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl