Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / HET WAS EEN ZEER GOED KRUIDENTUINJAAR!

27.10.2012   HET WAS EEN ZEER GOED KRUIDENTUINJAAR!

Vandaag was de kruidentuingroep de laatste keer dit seizoen in onze kruidentuin. In de voorafgaande nacht beleefden we de eerste serieuze nachtvorst van het jaar. Voor een aantal planten betekende deze weersgesteldheid het definitieve einde. Bijvoorbeeld de Doornappel (Datura stramonium), die kan geen enkele graad vorst verdragen. Maar niet getreurd: volgend jaar zal het uit zaden weer spontaan tevoorschijn komen.

De winter zal zich nu over de kruiden ontfermen en komend voorjaar blijkt welke planten wel en welke niet dit seizoen hebben doorstaan. Elk jaar valt er namelijk wel een aantal af. Met het afdekken van de meest gevoelige koukleumen door middel van doeken hopen we de schade zo veel mogelijk te beperken. Vooral Artisjok (Cynara scolymus), Rozemarijn (Rosmarinus officinalis), Tijm (Thymus vulgaris) en Kardoen (Cynara cardunculus) kunnen slecht tegen de vorst.

27 oktober vond ook de Rabobank Museumdag plaats. Leden van de bank in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe konden gratis een museum, zoals Klooster Ter Apel, bezoeken. De opkomst van deze dag vond ik heel goed en hoop dat het voor veel mensen aanleiding vormt om het Klooster vaker te bezoeken. Mijn advies is: kom dan bij voorkeur eens in juni. Dan is de kruidentuin op z’n mooist is!

Terugkijken op dit tuinseizoen kan ik zeggen dat het een zeer goed kruidentuinjaar was. Er waren geen extremen. Geen abnormale droogte of regen. Geen krankzinnige hitte of kou. Het voorjaar kwam weliswaar wat laat op gang, maar toen de groei er eenmaal inzat verliep het seizoen voorspoedig.
De komende winter denken we na over uitbreiding van de plantencollectie. Op dit moment zijn er zo’n 160 verschillende soorten. Wellicht kan dit nog aangevuld worden met Gele Gentiaan (Gentiana lutea), Oosterse Karmozijnbes (Phytolacca esculenta), Saffraan (Crocus sativus), Christoffelkruid (Actaea spicata) en Witte Nieswortel (Veratrum album).

Er was vandaag overigens een plant die onaangetast door de nachtvorst nog prachtig bloeide: de Rode Zonnehoed (Echinacea purpurea). Velen claimen dat een extract van dit kruid een gunstige werking heeft bij het voorkomen van verkoudheid, evenzo velen echter beweren dat het behalve een placebo-effect geen enkele werking heeft. Echinacea is genoemd naar het Griekse echinos (= egel) en het Latijnse achtervoegsel aceus (= achtig). Het is een verwijzing naar de bloembodem die bezet is met stekelige stroschubben.

Dankzij de inzet van Geja, Janneke, Hessel, Herman, Gerda en Nathalie is het ons in het afgelopen seizoen weer gelukt om de tuin er keurig netjes en prima verzorgd uit te laten zien.
Medio maart 2013 gaan we er weer vol goede moed tegenaan en hopelijk is Thijs dan ook weer van de partij.

Hartelijke tuingroeten,

Nico Rookmaker

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl