Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Chelsea en Kew Gardens

26.05.2012   Chelsea en Kew Gardens

Door Nico Rookmaker

Ik loop af te kikken van een overdosis aan planten die ik de afgelopen dagen tot me genomen heb. Ik ben namelijk naar de fameuze Chelsea Flowershow geweest. En daarna heb ik nog de Kew Gardens bezocht. Ik wist niet dat er zoveel verschillende planten bestonden!

Chelsea was bijzonder fraai. Op deze show worden de beste kwekersselecties van de meest verschillende vaste planten op schitterende wijze gepresenteerd in een kolossale tent. De trotse veredelaars vertellen je graag hoe je de zaden, alom te koop, het beste kunt zaaien voor een prachtig resultaat. Buiten worden in perfect aangelegde demonstratietuinen de mooiste plant/kleurcombinaties gepresenteerd. Een bezoek meer dan de moeite waard!

Dat kan ook gezegd worden van de Kew Gardens, een groot park in Londen. Hier zijn een groot aantal demotuinen aangelegd en er staan een aantal indrukwekkende kassen met ondermeer levensgrote palmbomen en varens. Hier kun je uren ronddolen tussen de meest spectaculaire bomen, prachtige planten, rotstuinen, schitterende vijvers enzovoorts. Mijn speciale aandacht ging uiteraard uit naar de kruidentuin achter het Kew Palace, heel mooi aangelegd met verdiepingen. Dit soort tuinen stonden bekend onder de naam Nosegay gardens. Daar werden niet alleen medicinale en keukenkruiden geteeld, maar vooral ook geurige kruiden die werden verwerkt in zogenaamde Nosegays. Dat waren boeketten van welriekende kruiden die werden gebruikt voor het afweren van ziekten. Met het verdrijven van stank dacht men ook de ziektes te verdrijven.

In deze tuin stonden bij de meeste planten een bordje met, naast de naam, vaak ook een citaat uit een oud kruidenboek waarin de toepassing van het betreffende kruid wordt toegelicht.
Bij komkommerkruid (Borago officinalis) stond bijvoorbeeld een mooi citaat van John Gerard, uit zijn Herbal, of General History of plants (1633).

The leaves and flowers of Borage
put into wine, maketh men and woman
glad and merrie, and driveth away
all sadnesse, dulness and melancholie

Een mooie van John Parkinson uit 1640, stond bij de Sterhyacint (Scilla peruviana).

It is said to hinder
young persons from
growing ripe to soone

Ten slotte, wat te denken van dit citaat, weer van John Gerard, bij Hedysarum coronarium (in het Nederlands ook wel Franse kamperfoelie genoemd).

It is thought to hinder
conception, if it is applied
with honey before the act

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl