Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Het nieuwe tuinseizoen is begonnen

17.03.2012   Het nieuwe tuinseizoen is begonnen

Vandaag zijn we met z’n zessen weer aan het schoffelen en wieden geslagen om zo de tuin uit z’n winterslaap te halen. Het lijkt echter wel alsof het mos tijdens de winter gewoon is doorgegroeid. Veel perken zijn met een groene laag bedekt.
Net als vorig jaar is de lente weer extra vroeg begonnen. De temperatuur is nu al aangenaam, waardoor de planten met razend geweld uit de grond schieten. Ook het onkruid maakt van de gelegenheid gebruik. Met name de kleine Veldkers (Cardamine hirsuta) staat al weer dapper te bloeien. Dit kleine eenjarige onkruidje kiemt al in de herfst en begint vanaf maart te bloeien en zijn oliehoudende zaden te vormen. De zaden zitten in zogenaamde hauwtjes die openspringen als ze worden aangeraakt.
De slanke Sleutelbloem (Primula elatior), het Speenkruid (Ranunculus ficaria) en de Kerstroos (Helleborus niger) staan ook al te bloeien. De wortel van de Sleutelbloem bevat veel saponinen; deze werken slijmoplossend. Thee van de bloemen werken rustgevend. De bladeren van het speenkruid bevatten veel vitamine C en werden vroeger gebruikt bij de bestrijding van scheurbuik. Van de wortel van de Kerstroos maakte men vroeger een niespoeder. Men dacht het lichaam van kwalijke stoffen te ontdoen door hevig niezen.
Ieder jaar verliezen we wel enkele planten die de winter niet overleven. Het is nog even afwachten welke dat dit keer zijn.
De Schalei (Salvia sclarea) is tweejarig maar heeft door uitzaai nog niet voor nakomelingen gezorgd. Ik verwacht dat die nog komen. Scharlei verspreidt een zeer typische geur, die door mannen niet en door vrouwen wel word gewaardeerd. Zegt men. We zullen dit jaar eens de proef op de som nemen. Ook de Kardoen lijkt de vorst niet te hebben doorstaan.
Dit jaar hebben we voor het eerst Holwortel (Corydalis cava) in de tuin. Afgelopen herfst zijn de knollen gepoot. De blaadjes steken al dapper uit de grond. Een dezer dagen zal het gaan bloeien. De knollen hebben een holte (cava is holte). Holwortel wordt al 1200 jaar gebruikt als pijnstiller. Maar Hildegard von Bingen gaat hierbij wel op een rigoureuze wijze te werk, want zij schrijft voor om:

Het poeder van de ronde Holwortel, dat je met honing mengt en in de wonden doet, bijt het dode vlees af, vooral in lopende gaten.

Uit een Zweeds onderzoek zou zijn gebleken dat Corydalis helpt bij het tegengaan van geheugenverlies.

Nico Rookmaker

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl