Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Dropplant en Grote Wederik

03.08.2013   Dropplant en Grote Wederik

Vandaag was Cora Westerink (mooigesproken.nl) op bezoek in de Kruidentuin. Deze publiciste heeft een ruim geïllustreerd verhaal over onze tuin in petto, maakte daartoe de nodige foto’s en interviewde alle kruidentuinlieden. Het is de bedoeling dat haar artikel volgend jaar in het tijdschrift Landidee geplaatst wordt. In het komende nummer van het tijdschrift Buitenleven zal overigens ook aandacht geschonken worden aan onze Kruidentuin.

Deze zaterdag viel het ons ineens op dat er één zuiver witte bloem tussen de blauwbloeiende dropplant (Agastache foeniculum) staat. Waarschijnlijk is deze uit zaad gegroeid en splitst de bloemkleur dus uit. Wie weet wat voor variatie in bloemkleur we de komende jaren nog te zien zullen krijgen. Agastache komt van het Grieks agan: veel, en stachys: aren, bloeirijk. Het heeft een heerlijke anijs/drop geur.
Agastage foeniculum komt oorspronkelijk uit het westen van Amerika waar de Apache-indianen er thee van zetten en het zo als medicijn gebruikten. Het opent namelijk de luchtwegen en wekt de eetlust op.
De Koreaanse munt (Agastage rugosa) komt uit het Oosten van China en Korea en wordt op de zelfde wijze toegepast als de indianen destijds de dropplant gebruikten. Beide planten lijken ook zeer sterk op elkaar.
Het lijkt vreemd is dat twee Agastache soorten van twee verschillende werelddelen zo sterk op elkaar lijken, maar dit komt doordat dat beide continenten ooit met elkaar verbonden waren. Ditzelfde fenomeen doet zich voor bij de Oosterse en Westerse Karmozijnbes (zij ook mijn bijdragen van 12 mei van vorig jaar).

De Gewone Wederik (Lysimachia vulgaris) staat op dit moment ook prachtig in bloei. Het is een plant die vooral als verfplant wordt toegepast. De wortels geven aan textiel een bruine kleur, de bladeren en stengels een gele.
De bruinrode vlek in de bloemen op de kroonslippen is binnen de signatuurleer opgevat als een aanwijzing dat de plant zou helpen als bloedstelpend middel.
Plinius de Oude ontdekte in de Grote Wederik heel andere capaciteiten. Hij schreef zo’n 2000 jaar gelden in zijn Naturalis historia het volgende: ‘De rook van gebrande wederik kan de slangen verdrijven en de vliegen ombrengen.’ Verder schrijft hij: ‘De steel in loog gekookt en daarmee gewassen maakt een mooi blinkend haar en versterkt het hoofd, maakt de wortels van het haar vast en verdrijft alle luizen en vlooien.’

Nico Rookmaker

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl