"De wonderbaarlijke reis
van Sint Brandaan"

met kunstwerken van Yvonne Struys
Homepage / Actueel / Exposities / Archief / De wonderbaarlijke reis van Sint Brandaan

locatie Galerie I & II 3D-plattegrond datum 10 april t/m 2 juni 2016

De reis van Sint Brandaan is een eeuwenoud verhaal uit de zesde eeuw. Omstreeks 1150 is het verhaal vanuit het Latijn in een Rijnlands dialect op schrift gesteld door een onbekende dichter.

Sint Brandaan Brandaan, abt van een groot Iers klooster, leest in een oud boek allerlei dingen die hij niet kan geloven. Geïrriteerd werpt hij het boek in het vuur, maar dan verschijnt een engel die hem opdraagt per schip een reis te ondernemen om de waarheid te achterhalen. Er volgen negen jaren waarin Brandaan en zijn medebroeders de wereldzeeën bevaren. Tijdens de gevaarlijke en avontuurlijke reis vallen ze van de ene verbazing in de andere: een vis met een eiland op de rug, een aards paradijs, de verrader Judas die af en toe verlichting krijgt van de helse pijnen die hij moet ondergaan… Brandaan raakt er van doordrongen dat Gods schepping in het geheel niet te doorgronden is en dat Hij sneller bereid is tot genade dan men ooit zou kunnen bevroeden. Als na negen jaar blijkt dat het logboek waarin de avonturen werden opgetekend, reeds volledig is gevuld, laat Brandaan zijn schip terugkeren naar Ierland. Hij draagt het boek op aan God en sterft kort nadien. Het is de aartsengel Michael die zijn ziel komt ophalen: een uitzonderlijke eer voor een uitzonderlijke heilige.

Yvonne Struys Beeldend kunstenaar Yvonne Struys maakt op de meest uiteenlopende plekken, in onverwachte situaties en in soms barre omstandigheden, haar zoektochten. Zij kiest haar reisdoelen bewust, maar of zij nu naar het hoge Noorden trekt of een reis onderneemt in de geest, zij laat zich steeds weer verrassen door haar ontdekkingen. Graag volgt ze de oude paden uit de geschiedenis en luistert naar de mythen en volksverhalen.

Expositie De reisverhalen van Sint Brandaan inspireerde Struys tot het maken van bijzondere kunstwerken, die momenteel te bezichtigen zijn in Galerie I en II in Klooster Ter Apel.

2021 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
colofon  |  privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl