Homepage / Actueel / Exposities / Archief / Over hemel en aarde

datum 6 oktober t/m 2 december 2018

De romantiek van de natuur, de voortgang van een reiziger en boeiende wolkenpartijen. Lange omzwervingen. Het leren weten, het kunnen en het leren loslaten. Emotionele ervaringen die wij allemaal met ons meedragen. Ons eigen besef van wat hemel en aarde voor ons betekent. De expositie 'Over hemel en aarde' heeft als leidraad de onzichtbare krachten die te maken hebben met ons geloof of ongeloof. De hemel mag in de schilderijen overdag of nacht zijn, goddelijk of bizar.

"...Met mijn oeuvre ben ik de laatste 40 jaar onophoudelijk aan het werk aan exposities in binnen- en buitenland. Na 28 jaar in de binnenlanden van Zuid Amerika geleefd en gewerkt te hebben met tentoonstellingen in de grote steden, zijn veel van die kunstwerken opgenomen in internationale zakelijke, museale en particuliere collecties. Nadat een rotslawine mijn studio voor etsen, collectie, apparatuur en gereedschappen verpletterde ben ik gaan schilderen.

Een aantal keren ben ik mijn land kwijtgeraakt, eerst Nederland, toen Venezuela. Weer overnieuw beginnen is iets wat dan moet gebeuren. Dat kan frustrerend zijn, het kan ook nieuwe wegen inslaan. In mijn schilderijen kijk ik vanuit de mens en de wisselwerking met zijn omgeving; ik kijk naar zijn directe klimaat en zijn woongebied, maar daardoor ook naar de bijbehorende plaatsgebonden mythologie, naar geloofssystemen, naar overtuigingen.

Ook zien we de volken met hun innerlijke cultuur, hun dynamiek, hun gezegdes en leerprocessen. Hun geschiedenis en gedrag. En juist met de beeldtaal van die belevenissen ben ik zo hard bezig. Nu gaan de dag en de nacht samen in mijn schilderijen, ze zijn verbonden. Boven en onder, innerlijk en uiterlijk. Er is geen duisternis zonder licht. Deze standpunten zijn sterk en sprekend, beeldbepalend.

As above, so below, olieverf op doek, 60 x 80 cm (klik op de afbeelding om te vergroten)

Het mannetje in de maan is echt, de nacht tilt haar rokken op. Sterren kun je plukken en mistflarden raken je aan. We beleven de streling van de wind, we zwieren mee met wolken. De tijd staat om je heen en spreekt met je. Luister ernaar. Kleine dingen blijken later juist de grote herinneringen te zijn geworden."

Paulus Geeve licht toe

Paulus Geeve is op de volgende zaterdagen van 13.00 tot 17.00 uur aanwezig in het museum: 20 en 27 oktober en 10, 17 en 24 november 2018.

Hij komt dan schilderen en vertellen over het schilderen en zijn schilderijen. Ook beantwoordt hij vragen. Er zijn geen extra kosten verbonden aan deze middagactiviteit.

  TERUG NAAR BOVEN

2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl