Tijdens Westerwolde rijgt kunnen bijna 20 tuinen bezocht worden. Royaal aangelegde tuinen en intieme kleine. Strakke en romantisch vormgegeven tuinen, landschaps- en parktuinen. Veelal in combinatie met een kunstexpositie.
Het gebied Westerwolde kenmerkt zich door een bosrijk beekdallandschap en uitgestrekte natuurgebieden met kabbelende riviertjes en vriendelijke esdorpen. In dit decor zijn pareltjes van tuinen te vinden. Van klein en knus, tot Engels landelijk en Kloostertuin.
Kruidentuin
Klooster Ter Apel
Binnen de oude muren van Klooster Ter Apel ligt een bijzondere Kruidentuin. Deze 'vertelt' de geschiedenis van de kruisheren, de oorspronkelijke bouwers en bewoners van het Klooster.
De Kruidentuin telt tegen de 160 plantensoorten behorend tot de museumcollectie. De van de planten afkomstige kruiden werden destijds door de kruisheren gebruikt om hun geneeskrachtige werking,
als verfplant en als keukenkruid. Tijdens Westerwolde rijgt is de Kruidentuin tien dagen lang te bezoeken en worden er diverse toepasselijke activiteiten georganiseerd.
Toegang De Kruidentuin van Klooster Ter Apel ligt in het hart van het eeuwenoude gebouw, dat een museumfunctie heeft. De Kruidentuin is daardoor niet rechtstreeks te betreden. Bezoekers aan Westerwolde rijgt betalen € 2,50 om toegang te krijgen tot de Kruidentuin en de activiteiten die in het kader van het evenement worden georganiseerd. Deze prijs is inclusief een kloostermok koffie of thee. Voor het bezichtigen van het Kloostergebouw dient een apart kaartje gekocht te worden.
Zie ook www.westerwolderijgt.nl.
Kunstenares Marianne Dijkstra modelleert haar beelden met de hand in klei, een materiaal dat haar in staat stelt haar gevoel direct te vertalen.
Voortdurend zoekt zij naar de juiste representatie van haar ideeën. De ene keer ligt de oplossing in een realistische weergave met individuele trekken.
Andere keren komt zij tot ideaalbeelden. Uit haar beelden spreekt ingetogenheid, rust en geborgenheid, maar ook kracht en plezier.
In de Kruidentuin kunt u planten en kruiden kopen. Daarnaast verkoopt de imker acacia-, linde-, zomer- en koolzaadhoning.
Kinderen kunnen het Honingratenspel spelen in de Kruidentuin. Met een houten 'Honingraat'
worden weetjes en opdrachtjes op speelse wijze ontdekt. Leuk én leerzaam, ook voor de (groot)ouders.
Ga mee op ontdekkingstocht!
Spreuken van Abdis Hildegard von Bingen, de bekende middeleeuwse mystica, zullen uw interesse wekken en nodigen uit tot overpeinzen in de Kruidentuin.
Tijdens Westerwolde rijgt krijgt de bezoeker bij elke tuin een een kraal, als symbool voor de 'parel' die ze hebben bezocht. Door al die kralen tot een snoer te rijgen,
ontstaat een aandenken aan het tuinevenement.
Onder deskundige begeleiding van Hans Baars, Praktijk voor Coaching en Energetische Diagnostiek, leert u een labyrint te leggen en te lopen.
Een labyrint is geen doolhof, maar een ervaring, een belevenis. Zoals men wel zegt: 'In een doolhof verlies je je weg, in een labyrint vind je je weg'.
Met behulp van vlaszaad of bamboe gaan we een klassiek labyrint leggen. Na afloop is er ruimte om ervaringen te delen, als daar behoefte aan is.
Baukje Fennema van theater ITHAKA zal op de Kloosterenclave het speciaal voor deze gelegenheid geschreven verhaal 'DE WITTE WIVEN VAN WESTERWOLDE' vertellen.
Ter afsluiting kunt u op de laatste tuineventdag kosteloos luisteren naar diverse liederen in de Lekenkerk, ten gehore gebracht door het a-capellakoor Wiltsangh. Wees welkom!
Wiltsangh is een ensemble bestaande uit 2 mannen en 4 vrouwen. Zij brengen vooral liederen uit de Middeleeuwen en muziek uit de Renaissance. Uitvoeringen zijn onder andere op Middeleeuws Ter Apel, de Etstoel in Anloo, Montmartre in Sellingen en in kerken en kathedralen.
Het repertoire bestaat uit liederen van Sibelius, Ravenscroft, Farmer, Morley en anderen. Daarbij drie mei-liederen (Frans, Duits en Engels), twee bloemenliederen uit Scandinavië en twee liederen met pianobegeleiding door Bertus Kloosterman: Laboravi van Rameau en Cantique de Racine van Fauré.