Cursus Ikoonschilderen

Onder begeleiding van Reijke Timmerman
Homepage / Actueel / Evenementen / Archief / Cursus Ikoonschilderen

duur 5 dagen, 30 schilderuren data 13 t/m 17 april 2015 (met uitloop naar 18 april) tijden 9.00 tot 16.30 uur locatie Galerie I 3D-plattegrond kosten € 248,00 p.p. (incl. koffie/thee met Kruisherencake)

In de week van 13 t/m 18 april 2015 geeft de bekende ikoonschilder Reijke Timmerman gedurende vijf dagen een cursus ikoonschilderen met als thema Ikoon van Moeder Gods.

Er wordt zoveel mogelijk in stilte gewerkt volgens de Russische traditie in ei-temperatechniek. Soms wordt muziek uit de oosterse kerken gespeeld. Voorbewerkte panelen zijn ter plaatse verkrijgbaar, alle andere materialen zijn aanwezig. Het is wel raadzaam zelf voor penselen te zorgen. Er is plaats voor acht deelnemers; het minimum aantal is zes. Aanmelden graag voor 15 maart. De werktijden zijn van 9.00 tot 16.30 met een lunchpauze rond 12.30 en een korte koffie en thee-pauze. Uitgebreide informatie (o.a. diverse afbeeldingen van Ikonen van Moeder Gods, een lijstje met interessante boeken, handige adressen enz.) wordt u toegezonden na aanmelding.

Ikonen Ikonen zijn lang vooral bekend geweest als bijzondere religieuze afbeeldingen die men tijdens een vakantie aantrof in musea of kerken in Griekenland of Rusland. Vaak op hout geschilderd, wonderlijk van proporties en somber van kleur. Toch zijn veel mensen gefascineerd geraakt door de wereld van de ikoon. Het woord ikoon komt uit het Grieks (eikon) en betekent: afbeelding, beeltenis. De afbeeldingen betreffen de Christus, de Moeder Gods, engelen, heiligen of bijbelse taferelen. Het schilderen van een ikoon gaat nog steeds volgens eeuwenoude tradities, waarbij voorstelling en gebruikte kleuren al eeuwen vaststaan. Toch is het ook voor de moderne mens een boeiende uitdaging binnen al die vaststaande kaders de eigen vrijheid te ontdekken en de vreugde te beleven van het zien groeien van de ikoon, geschilderd van donker naar licht. Het is als een pelgrimspad, waarbij de weg minstens zo belangrijk wordt als het doel.

Reijke Timmerman Reijke was docente Nederlands en Beeldende Vorming. Vanaf 1998 houdt ze zich bezig met het schilderen van ikonen,waarbij ze jarenlang les had van o.a. Elisabeth Tangel, Vader Andrej Davidov , Atelier Saint André en Joris van Ael. Ikonen van haar hand bevinden zich in kerken en bij particulieren in Nederland, Frankrijk, Polen, Duitsland en Chili. Voor nadere informatie verwijzen wij naar www.ikonenrijk.nl.

Materialen Materialen deels voorhanden en deels zelf mee te nemen dan wel aan te schaffen.

Lunch Voor de lunch wordt gebruik gemaakt van Kloostercafé 'De Refter'. Indien wenselijk dragen wij, tegen meerprijs, zorg voor een Kloosterlunch. Graag kunt u dit kenbaar maken bij uw reservering.

Inhalen Personen die de gehele cursus niet kunnen volgen in Klooster Ter Apel kunnen, in overleg, de ontbrekende tijd inhalen in het atelier van Reijke.

Reserveren en informatie

Reserveren is noodzakelijk, vòòr 8 april 2015. Telefonisch via 0599 581370 dan wel per mailadres anastasia@kloosterterapel.nl.

Klooster Ter Apel Boslaan 3-5 Ter Apel NL
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl