Homepage / Groepsbezoek / Arrangementen / Museum Collectie Brands
Museum Collectie Brands
(collectie-brands.nl)
Reisafstand: circa 20 kilometer

Museum ter lering en vermaak, verwon­dering en verdieping...
Gedurende 65 jaar verzamelde Jans Brands heel veel voorwerpen en boeken. Jans zag als kind het bijzondere van alledaagse dingen en wat anderen weg zouden gooien bewaarde hij. Zo ontstond een uitzonderlijke collectie en de verzameling groeide in omvang, onderwerpen en waarde. De Collectie Brands gaat een mengeling van de twee betekenissen brengen: verwondering en vermaak. Uiterst zeldzame en unieke stukken maar ook vreemde en grappige voorwerpen. De Collectie vertelt veel over de geschiedenis van Drenthe en de Drentse veen­koloniën Onderdeel van de Collectie is een omvang­rijk erfgoed­centrum, een bibliotheek en een historisch archief. Het omvat kostbare geschriften en boeken, topstukken die internationaal de aandacht trekken. Totaal ongeveer 70.000 items, vormen samen ook een erfgoedcentrum voor wetenschappers en studenten. In alle rust 'rondsnuffelen' waarbij u zich laat verrassen door vreemde en unieke voorwerpen uit de collecties van Jans Brands.

Bezienswaardigheden
Losse stukken, maar ook diverse deelcollecties wekken uw interesse zoals tegels, glasscherven uit circa 1500, musketkogels, allerlei soorten knopen, fietsplaatjes, pijpen, kaarten, sieraden, dia's uit de veenkoloniën, kalenders, penningen, munten, medailles, kleding, serviesgoed, glaswerk curiosa en archeologische voorwerpen et cetera. Een bijzonderheid is de brief van Hugo de Groot, Nederlands rechtsgeleerde en schrijver, gedateerd op 20 november 1621 Jans Brands zijn trots? Het perkamenten document uit 1381: het leenmannenregister van de bisschoppen van Utrecht. Een uniek document!

Een rondleiding door het erkende museum, onder leiding van een gids, biedt u inzicht in een zeer uitgebreide en omvangrijke Collectie Brands.

Prijsindicatie*
Groepstarief: € 4,00 per persoon (van minimaal 10 tot maximaal 15 personen). Gidskosten: € 30,00 per groep (een tweede, derde en vierde gids kan worden ingezet)

*Prijswijziging voorbehouden

Meer informatie Neem voor meer informatie contact op met hospitality & facility manager Anastasia vanderWerff-Podgórski via telefoon 0599 581370 of per e-mail.

2022 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
colofon  |  privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl