Hoor de stilte in Klooster Ter Apel. Museum, Galerie, Concertpodium, Vergader- en Congrescentrum, Huwelijkslocatie.

NL NL   DE DE   EN EN

Voor een moment rust en bezinning...

Dit is een uitnodiging om kennis te maken met Klooster Ter Apel. Een uniek historisch bouwwerk met een passende culturele be­stem­ming, fraai gesitueerd in een enclave omringd door loof­bossen.

Museum voor Klooster- en Kerk­geschiedenis & Religieuze Kunst, Galerie I & II Heden­daagse Kunst, Concert­podium, Vergader- en Congres­centrum, Huwelijks­locatie.

Historie

Klooster Ter Apel, gelegen op een beboste zandrug langs de eeuwenoude handelsroute van Münster (D) naar de stad Groningen, is een van de weinig overgebleven middeleeuwse plattelands­kloosters in Noordwest Europa; het enige nog bestaande in de provincie Groningen.

Medio 15de eeuw schonk Jacobus Wiltingh, telg uit een boerenfamilie te Onstwedde, zijn landgoed Apell aan de reguliere kanunniken van de Orde van het Heilig Kruis, tot op de dag van vandaag bekend onder de naam kruis­heren. Bij de officiële stichting van het klooster in 1465 was de bouw reeds in volle gang en die zou uiteindelijk 100 jaar in beslag nemen.

Voor doortrekkende reizigers en pelgrims was het klooster een plaats van gastvrijheid en toewijding.

Heden

Hoewel accenten zijn verlegd, is Klooster Ter Apel tot op de dag van vandaag een ontmoetingsplaats gebleven. Voor kunst- en cultuur­lief­hebbers vanwege de oude en nieuwe architectuur, de permanente en wisselende exposities.

Voor fans ook, van oude en nieuwe [kerk]muziek. De akoestiek van de kanunnikenkerk is onvolprezen. Voor natuurgenieters vanwege de bosrijke landelijke ligging met veel wandel­mogelijkheden. En voor een ieder die gewoon behoefte heeft aan een moment rust en bezinning.

Bekijk hier de mini-documentaire die MuseumTV over ons museum maakte.

Een bezoek met kinderen

Weet jij wat je met een ganzenveer kunt doen? Ken je Broeder Jacobus? Durf je over de donkere Kloosterzolder te lopen?

Lang geleden woonden en werkten er Kruisheren in Klooster Ter Apel. Hun leven stond in het teken van het geloof. Maar nu is het gebouw een museum en mag je overal kijken. In de eetzaal, de kruidentuin en zelfs in de slaapkamers! Buiten in het Kloosterbos kun je fijn wandelen en zijn er grote bomen om je achter te verstoppen.

Doe een speurtocht tijdens je bezoek, neem deel aan een van de spannende evenementen of beoordeel het museum met de app van Museum­inspecteurs!

Groepsbezoek

Tijdens een groepsrondleiding beleeft u het kloosterleven van weleer onder begeleiding van een van onze deskundige gidsen.

Voor schoolgroepen zijn uiteenlopende leerzame en spannende educatieve programma's samengesteld.

Een ruimte huren? Dat kan tot maximaal 50 personen. De Kapittelzaal en Sacristie lenen zich uitstekend voor een vergadering, symposion of familie­bijeenkomst.

Huwelijkslocatie

Klooster Ter Apel is een officiële locatie van de gemeente Westerwolde voor het sluiten van een burgerlijk huwelijk of partnerschap­bevestiging. Met name de Kapittel­zaal is ingericht voor de plechtigheden.

Actueel

Exposities

Op de desktopversie van onze website vindt u uitgebreide informatie over de exposities in Museum Klooster Ter Apel.

Evenementen

Op de desktopversie van onze website vindt u uitgebreide informatie over de evenementen in Museum Klooster Ter Apel.

Tijden en prijzen

Openingstijden

 • dinsdag t/m zaterdag
  10.00 - 17.00 uur
 • zon- en feestdagen
  13.00 - 17.00 uur
 • maandag, Carnavalszaterdag, Koningsdag, Eerste Kerstdag, Oud- en Nieuwjaarsdag
  gesloten

Zomervakantie

 • maandag t/m zaterdag
  10.00 - 17.00 uur
 • zondag
  13.00 - 17.00 uur

Toegangsprijzen

Volwassenen: € 8,50
Jongeren/Studenten: € 5,00
Leerling basisonderwijs: € 4,00

Gezinskaart: € 20,00 (2 volwassenen en maximaal 2 kinderen
onder 18 jaar)

Donateurs/Vrienden: gratis
Bezoeker met Museumkaart: gratis
Bezoeker met ICOM Membership Card: gratis

Rondleidingen & schoolgroepen
Neem voor informatie contact op met hospitality&facility manager Anastasia vanderWerff-Podgórski via 0599 581370.

Kortingsactie: Combiticket Vesting Bourtange
Breng tegen gereduceerd tarief een bezoek aan ons museum én de 20 kilometer verderop gelegen Vesting Bourtange! Volwassenen: € 12,50. Kinderen: € 6,50. Verkrijg­baar in de museum­receptie en bij Vesting Bourtange.

Fotoreportage
Een fotoreportage maken in Museum Klooster Ter Apel kost € 60,00. Er mogen dan maximaal 8 personen naar binnen. Bij meer dan 8 personen wordt er per extra persoon betaald. Alleen mogelijk tijdens openingstijden. Meer informatie en aanmelden via info@kloosterterapel.nl.

Mindervaliden

Het museum is gedeeltelijk toegankelijk voor rolstoelhouders. Er is een lift en een invalidentoilet. De toegang tot een aantal ruimtes, behouden volgens de oorspronkelijke opzet, hebben zodanige drempels en trappen dat die helaas niet geschikt zijn om met een rolstoel te betreden.

Hoor de stilte in Klooster Ter Apel

Bezoekadres
Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
9561 LH TER APEL

Telefoon
0599 581370

E-mailadres
info@kloosterterapel.nl

Privacy Terug naar boven
Schakel bij Instellingen ondersteuning voor JavaScript in om gebruik te kunnen maken van deze pagina. Heeft u een iPhone of iPad? Start uw browser na het instellen opnieuw op.

Klik hier om over te schakelen naar desktopweergave.
Hoor de stilte
in Klooster Ter Apel
Deze pagina is geoptimaliseerd voor de meeste smartphones.
Ziet u deze melding? Schakel dan over op de desktopweergave.