Hoor de stilte in Klooster Ter Apel. Museum, Galerie, Concertpodium, Vergader- en Congrescentrum, Huwelijkslocatie.

NL NL   DE DE   EN EN
Vandaag vanaf 11.00 uur geopend. Hartelijk welkom!

Een moment rust en bezinning...

Dit is een uitnodiging om kennis te maken met Klooster Ter Apel. Een uniek historisch bouwwerk met een passende culturele be­stem­ming, fraai gesitueerd in een enclave omringd door loof­bossen.

Museum voor Klooster- en Kerk­geschiedenis & Religieuze Kunst, Galerie I & II Heden­daagse Kunst, Concert­podium, Vergader- en Congres­centrum, Huwelijks­locatie.

Historie

Klooster Ter Apel Anno 1465, gelegen op een beboste zandrug langs de eeuwenoude handelsroute van Münster (D) naar de stad Groningen, is een van de weinig overgebleven middeleeuwse plattelands­kloosters in Noordwest Europa; het enige nog bestaande in de provincie Groningen.

Medio 15de eeuw schonk Jacobus Wiltingh, telg uit een boerenfamilie te Onstwedde, zijn landgoed Apell aan de reguliere kanunniken van de Orde van het Heilig Kruis, tot op de dag van vandaag bekend onder de naam Kruis­heren. Bij de officiële stichting van het klooster in 1465 was de bouw reeds in volle gang en die zou uiteindelijk 100 jaar in beslag nemen.

Voor doortrekkende reizigers en pelgrims was het klooster een plaats van gastvrijheid en toewijding. Het traditionele kloosterleven duurde maar tot 1593. Het statige gebouw onderging vele aanpassingen, en had allerlei functies. In opdracht van de stad Groningen werden de kerk en het conventgebouw in het begin van de jaren dertig van de 20e eeuw gerestaureerd.

Heden

Hoewel accenten zijn verlegd, is Klooster Ter Apel tot op de dag van vandaag een ontmoetings­plaats gebleven. Voor kunst- en cultuur­lief­hebbers vanwege de oude en nieuwe architectuur, de permanente en wisselende exposities.

Voor fans ook, van oude en nieuwe (kerk)muziek. De akoestiek van de kanunniken­kerk is onvolprezen. Voor natuur­genieters vanwege de bosrijke landelijke ligging met veel wandel­mogelijkheden. En voor een ieder die gewoon behoefte heeft aan een moment rust en bezinning.

Bekijk hier de mini-documentaire die MuseumTV over ons museum maakte.

Kruidentuin

Hoor de stilte in het eeuwenoude gebouw, bezoek de exposities en vergeet zeker niet de prachtige inpandige Kruidentuin te ervaren. De tuin bevat ruim 200 soorten geneeskrachtige kruiden, keukenkruiden en verfplanten. In het Kruidentuinblog schrijft hoofd van de tuinlieden Nico Rookmaker regelmatig over kruiden en hun (voormalige) toepassingen.

Een bezoek met kinderen

Weet jij wat je met een ganzenveer kunt doen? Wie is Broeder Jacobus? Durf je over de donkere Kloosterzolder te lopen?

Lang geleden woonden en werkten er Kruisheren in Klooster Ter Apel. Hun leven stond in het teken van het geloof. Maar nu is het gebouw een museum en mag je overal kijken. In de eetzaal, de kruidentuin en zelfs in de slaapkamers! Buiten in het Kloosterbos kun je fijn wandelen en zijn er grote bomen om je achter te verstoppen.

Doe een speurtocht tijdens je bezoek, waan je met een VR-bril 5 eeuwen terug in de tijd en speel de game of beoordeel het museum met de app van Museum­inspecteurs!

Gezinnen met kinderen van 4 t/m 7 jaar kunnen het 'Kanukjespad' lopen, een beleefpad door het Kloosterbos. Ze gaan op pad met een kaproen, tas en opdrachten­boekje. Onderweg is veel te zien, voelen, horen en ruiken. Hier vind je meer informatie.

Kloosterwinkel & bieren

Op zoek naar een origineel cadeau of souvenir? In de Kloosterwinkel is een ruim assortiment producten te vinden die betrekking hebben op religie, spiritualiteit, Middeleeuwen, het kloosterleven, Westerwolde, kruiden­tuinen en flora en fauna. Een selectie is online te bestellen.

In de Proviandkelder zijn diverse soorten bier en wijn verkrijgbaar.

Groepsbezoek

Beleef tijdens een groepsrondleiding het kloosterleven van weleer, onder begeleiding van onze deskundige gidsen.

Voor schoolgroepen zijn uiteenlopende leerzame en spannende educatieve programma's samengesteld.

Een ruimte huren? Dat kan tot maximaal 50 personen. De Kapittelzaal en Sacristie lenen zich uitstekend voor een vergadering, symposion of familie­bijeenkomst.

Neem voor meer informatie over groepsbezoek contact op via info@kloosterterapel.nl of 0599 581370.

Huwelijkslocatie

Je wilt dat je trouwdag een belevenis is. Je gunt jezelf en je gasten een onvergetelijke ervaring. Daarom kies je voor een huwelijk in de stijl en historie van Museum Klooster Ter Apel. Bekijk alle mogelijkheden hier.

Omgeving

Completeer een bezoek aan het museum met een wandeling door de rondom gelegen Klooster­bossen. Op de parkeer­plaats naast het idyllische Hotel-Restaurant Boschhuis staat een Toeristisch Overstappunt (TOP), het startpunt voor fiets- en wandelroutes. Toeristische informatie is te vinden in de Spieker, de voormalige voorraad­schuur van het Klooster.

Ter Apel ligt in Nationaal Cultuurhistorisch Landschap Westerwolde, waar de geschiedenis zichtbaar is. Onder meer in de vesting Bourtange en de Burcht Wedde, waar de beroemde Slag bij Heiligerlee werd bekokstoofd. De streek is zeer geschikt om te voet te ontdekken, langs beekdalen en karakteristieke dorpen. Wij zijn stempelpost voor het Pronkjewailpad.

Wat maakt nou dat er "niets boven Groningen gaat"? Ontdek hier alle redenen om Groningen te bezoeken, variërend van natuur­gebieden tot eeuwen­oude kerken. Tot slot: Drenthe ligt op steenworp afstand.

Actueel

Exposities

Op de desktopversie van onze website is uitgebreide informatie te vinden over de exposities in Museum Klooster Ter Apel.

Evenementen

Op de desktopversie van onze website is uitgebreide informatie te vinden over de evenementen in Museum Klooster Ter Apel.

Tijden en prijzen

Openingstijden

Vandaag vanaf 11.00 uur geopend. Hartelijk welkom!

 • maandag
  gesloten
  (in juli en augustus: 11.00 - 17.00 uur)
 • dinsdag t/m zaterdag
  11.00 - 17.00 uur
 • zon- en feestdagen
  13.00 - 17.00 uur
 • Carnavalszaterdag, Koningsdag, Eerste Kerstdag, Oud- en Nieuwjaarsdag
  gesloten

Toegangsprijzen

Volwassenen: € 9,50
Jongeren 13 t/m 17 jaar: € 5,50
Kinderen 4 t/m 12 jaar: € 4,50
Kinderen 0 t/m 3 jaar: gratis

Gezinskaart: € 26,50 (2 volwassenen en 2 kinderen t/m 17 jaar)

Donateurs, Museumkaart, ICOM-card: gratis (Museumkaart niet geldig tijdens evenementen/arrangementen)

Rondleidingen & schoolgroepen
Neem voor informatie of reserveringen contact op via info@kloosterterapel.nl of 0599 581370.

Informatie voor mindervaliden

Het museum is gedeeltelijk toegankelijk voor rolstoelhouders. Er is een lift en een invalidentoilet. De toegang tot sommige ruimtes, behouden volgens de oorspronkelijke opzet, hebben zodanige drempels en trappen dat die helaas niet geschikt zijn voor rolstoelgebruikers. Elektrische rolstoelen of scootmobielen zijn helaas helemaal niet geschikt om het Klooster mee te betreden.

Honden

Honden zijn niet toegestaan in het museum. Een uitzondering geldt uiteraard voor hulphonden.

Fotoreportages

Het maken van een fotoreportage in het gebouw is van dinsdag tot en met zaterdag mogelijk tussen 11.00 en 17.00 uur. Op zon- en feestdag tussen 13.00 en 17.00 uur. Maak een afspraak via info@kloosterterapel.nl of 0599 581370. Toegang voor maximaal 8 (dezelfde) personen. Betaling bij binnenkomst. Houd rekening met / geef doorgang aan onze museumgasten.

Hoor de stilte in Klooster Ter Apel

Let op: van 27 mei tot en met 6 juni is een deel van de Sellingerstraat gesloten. Het asfalt wordt vernieuwd. Er is een korte omleiding om bij het museum te komen.

Bezoekadres
Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
9561 LH TER APEL

Telefoon
0599 581370

E-mail
info@kloosterterapel.nl

Privacy Terug naar boven
Schakel bij Instellingen ondersteuning voor JavaScript in om gebruik te kunnen maken van deze pagina. Gebruik je een iPhone of iPad? Start de browser na het instellen opnieuw op.

Klik hier om over te schakelen naar desktopweergave.
Hoor de stilte
in Klooster Ter Apel
Deze pagina is geoptimaliseerd voor de meeste smartphones.
Zie je deze melding? Schakel dan over op de desktopweergave.