Hoor de stilte in Klooster Ter Apel. Museum, Galerie, Concertpodium, Vergader- en Congrescentrum, Huwelijkslocatie.

NL NL   DE DE   EN EN

Een moment rust en bezinning...

Dit is een uitnodiging om kennis te maken met Klooster Ter Apel. Een uniek historisch bouwwerk met een passende culturele be­stem­ming, fraai gesitueerd in een enclave omringd door loof­bossen.

Museum voor Klooster- en Kerk­geschiedenis & Religieuze Kunst, Galerie I & II Heden­daagse Kunst, Concert­podium, Vergader- en Congres­centrum, Huwelijks­locatie.

Historie

Klooster Ter Apel, gelegen op een beboste zandrug langs de eeuwenoude handelsroute van Münster (D) naar de stad Groningen, is een van de weinig overgebleven middeleeuwse plattelands­kloosters in Noordwest Europa; het enige nog bestaande in de provincie Groningen.

Medio 15de eeuw schonk Jacobus Wiltingh, telg uit een boerenfamilie te Onstwedde, zijn landgoed Apell aan de reguliere kanunniken van de Orde van het Heilig Kruis, tot op de dag van vandaag bekend onder de naam kruis­heren. Bij de officiële stichting van het klooster in 1465 was de bouw reeds in volle gang en die zou uiteindelijk 100 jaar in beslag nemen.

Voor doortrekkende reizigers en pelgrims was het klooster een plaats van gastvrijheid en toewijding.

Heden

Hoewel accenten zijn verlegd, is Klooster Ter Apel tot op de dag van vandaag een ontmoetingsplaats gebleven. Voor kunst- en cultuur­lief­hebbers vanwege de oude en nieuwe architectuur, de permanente en wisselende exposities.

Voor fans ook, van oude en nieuwe [kerk]muziek. De akoestiek van de kanunnikenkerk is onvolprezen. Voor natuurgenieters vanwege de bosrijke landelijke ligging met veel wandel­mogelijkheden. En voor een ieder die gewoon behoefte heeft aan een moment rust en bezinning.

Bekijk hier de mini-documentaire die MuseumTV over ons museum maakte.

Een bezoek met kinderen

Weet jij wat je met een ganzenveer kunt doen? Ken je Broeder Jacobus? Durf je over de donkere Kloosterzolder te lopen?

Lang geleden woonden en werkten er Kruisheren in Klooster Ter Apel. Hun leven stond in het teken van het geloof. Maar nu is het gebouw een museum en mag je overal kijken. In de eetzaal, de kruidentuin en zelfs in de slaapkamers! Buiten in het Kloosterbos kun je fijn wandelen en zijn er grote bomen om je achter te verstoppen.

Doe een speurtocht tijdens je bezoek, waan je met een VR-bril 5 eeuwen terug in de tijd en speel de game, bekijk de spannende korte speelfilm, neem deel aan een van de leuke evenementen of beoordeel het museum met de app van Museum­inspecteurs!

Groepsbezoek

Tijdens een groepsrondleiding beleeft u het kloosterleven van weleer onder begeleiding van een van onze deskundige gidsen.

Voor schoolgroepen zijn uiteenlopende leerzame en spannende educatieve programma's samengesteld.

Een ruimte huren? Dat kan tot maximaal 50 personen. De Kapittelzaal en Sacristie lenen zich uitstekend voor een vergadering, symposion of familie­bijeenkomst.

Huwelijkslocatie

Je wilt dat je trouwdag een belevenis is. Je gunt jezelf en je gasten een onvergetelijke ervaring. Daarom kies je voor een huwelijk in de stijl en historie van Museum Klooster Ter Apel. Bekijk alle mogelijkheden hier.

Actueel

Exposities

 • Russische Iconen, de collectie Wilbers
  t/m 31 januari 2023
  32 Russische Iconen uit de 18e en 19e eeuw en twee kloosterkisten die we per legaat ontvingen.
 • Klooster Ter Apel in Virtual Reality
  permanent
  Bekijk de speelfilm, waan je met een VR-bril op 5 eeuwen terug in de tijd, speel de game en duik op de Kloosterenclave het verleden in met de AR-app.
 • De Middeleeuwen van Helmantel
  permanent
  Schilderijen van Henk Helmantel en middeleeuwse sculpturen, meubels en gebruiksvoorwerpen uit de collectie Helmantel.
 • Iconen van Theo Berends
  permanent
  Tien heiligen van de kruisheren verbeeld door kunstenaar Theo Berends.
 • Het Evangelie Verbeeld
  permanent
  Kopergravures uit de Statenbijbel van 1682 gedrukt door de gebroeders Keur te Dordrecht.
 • Streekinformatie in de Kloosterspieker
  permanent
  Beeldmateriaal van "Oud Ter Apel" en toeristische informatie over Westerwolde en omgeving in de voormalige voorraadschuur van het Klooster.

Op de desktopversie van onze website vindt u uitgebreide informatie over de exposities in Museum Klooster Ter Apel.

Evenementen

Er staan op dit moment geen evenementen op de kalender.

Op de desktopversie van onze website vindt u uitgebreide informatie over de evenementen in Museum Klooster Ter Apel.

Tijden en prijzen

Openingstijden

Vanwege landelijke corona­maatregelen is het museum gesloten t/m 25 januari 2022. Onze winkel is wel te bezoeken van dinsdag t/m vrijdag tussen 11.00 tot 16.00 uur.

Toegangsprijzen

Volwassenen: € 8,50
Jongeren/Studenten: € 5,00
Kinderen 4 t/m 12 jaar: € 4,00
Kinderen 0 t/m 3 jaar: gratis

Gezinskaart: € 20,00 (2 volwassenen en maximaal 2 kinderen onder 18 jaar)

Donateurs, Museumkaart, ICOM-card: gratis (Museumkaart niet geldig tijdens evenementen/arrangementen)

Rondleidingen & schoolgroepen
Neem voor informatie contact op met hospitality&facility manager Anastasia vanderWerff-Podgórski via 0599 581370.

Combiticket Vesting Bourtange
I.v.m. coronamaatregelen worden de combitickets met Vesting Bourtange momenteel niet verkocht. Heeft u al een combiticket aangeschaft? Dan is deze nog wel geldig.

Informatie voor mindervaliden

Het museum is gedeeltelijk toegankelijk voor rolstoelhouders. Er is een lift en een invalidentoilet. De toegang tot sommige ruimtes, behouden volgens de oorspronkelijke opzet, hebben zodanige drempels en trappen dat die helaas niet geschikt zijn voor rolstoelgebruikers. Elektrische rolstoelen of scootmobielen zijn helaas helemaal niet geschikt om het Klooster mee te betreden.

Honden

Honden zijn niet toegestaan in het museum. Een uitzondering geldt uiteraard voor hulphonden.

Fotoreportages

Vanwege de coronamaatregelen is het niet mogelijk op willekeurige tijdstippen een fotoreportage in het gebouw te maken. Gedurende openingstijden bent u tussen 11.00 en uiterlijk 12.15 uur of van 16.00 tot 17.00 uur welkom. De kosten bedragen € 60,00. Het is ook mogelijk om voor openingstijd tussen 10.00 en 11.00 uur langs te komen. Het gebouw wordt dan voor u eerder geopend. De kosten bedragen in dat geval € 80,00. Toegang voor maximaal 8 (dezelfde) personen. U kunt betalen bij binnenkomst. Volg de route via de blauwe pijlen. Houd rekening met / geef doorgang aan onze museumgasten. Houd 1,5 meter afstand tot andere bezoekers. Het is noodzakelijk om een afspraak te maken via info@kloosterterapel.nl.

Hoor de stilte in Klooster Ter Apel

Bezoekadres
Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
9561 LH TER APEL

Telefoon
0599 581370

E-mailadres
info@kloosterterapel.nl

Privacy Terug naar boven
Schakel bij Instellingen ondersteuning voor JavaScript in om gebruik te kunnen maken van deze pagina. Heeft u een iPhone of iPad? Start uw browser na het instellen opnieuw op.

Klik hier om over te schakelen naar desktopweergave.
Hoor de stilte
in Klooster Ter Apel
Deze pagina is geoptimaliseerd voor de meeste smartphones.
Ziet u deze melding? Schakel dan over op de desktopweergave.