Hoor de stilte in Klooster Ter Apel. Museum, Galerie, Concertpodium, Vergader- en Congrescentrum, Huwelijkslocatie.

NL NL   DE DE   EN EN

Voor een moment rust en bezinning...

Dit is een uitnodiging om kennis te maken met Klooster Ter Apel. Een uniek historisch bouwwerk met een passende culturele be­stem­ming, fraai gesitueerd in een enclave omringd door loof­bossen.

Museum voor Klooster- en Kerk­geschiedenis & Religieuze Kunst, Galerie I & II Heden­daagse Kunst, Concert­podium, Vergader- en Congres­centrum, Huwelijks­locatie.

Historie

Klooster Ter Apel, gelegen op een beboste zandrug langs de eeuwenoude handelsroute van Münster (D) naar de stad Groningen, is een van de weinig overgebleven middeleeuwse plattelands­kloosters in Noordwest Europa; het enige nog bestaande in de provincie Groningen.

Medio 15de eeuw schonk Jacobus Wiltingh, telg uit een boerenfamilie te Onstwedde, zijn landgoed Apell aan de reguliere kanunniken van de Orde van het Heilig Kruis, tot op de dag van vandaag bekend onder de naam kruis­heren. Bij de officiële stichting van het klooster in 1465 was de bouw reeds in volle gang en die zou uiteindelijk 100 jaar in beslag nemen.

Voor doortrekkende reizigers en pelgrims was het klooster een plaats van gastvrijheid en toewijding.

Heden

Hoewel accenten zijn verlegd, is Klooster Ter Apel tot op de dag van vandaag een ontmoetingsplaats gebleven. Voor kunst- en cultuur­lief­hebbers vanwege de oude en nieuwe architectuur, de permanente en wisselende exposities.

Voor fans ook, van oude en nieuwe [kerk]muziek. De akoestiek van de kanunnikenkerk is onvolprezen. Voor natuurgenieters vanwege de bosrijke landelijke ligging met veel wandel­mogelijkheden. En voor een ieder die gewoon behoefte heeft aan een moment rust en bezinning.

Bekijk hier de mini-documentaire die MuseumTV over ons museum maakte.

Een bezoek met kinderen

Weet jij wat je met een ganzenveer kunt doen? Ken je Broeder Jacobus? Durf je over de donkere Kloosterzolder te lopen?

Lang geleden woonden en werkten er Kruisheren in Klooster Ter Apel. Hun leven stond in het teken van het geloof. Maar nu is het gebouw een museum en mag je overal kijken. In de eetzaal, de kruidentuin en zelfs in de slaapkamers! Buiten in het Kloosterbos kun je fijn wandelen en zijn er grote bomen om je achter te verstoppen.

Doe een speurtocht tijdens je bezoek, neem deel aan een van de spannende evenementen of beoordeel het museum met de app van Museum­inspecteurs!

Groepsbezoek

Tijdens een groepsrondleiding beleeft u het kloosterleven van weleer onder begeleiding van een van onze deskundige gidsen.

Voor schoolgroepen zijn uiteenlopende leerzame en spannende educatieve programma's samengesteld.

Een ruimte huren? Dat kan tot maximaal 50 personen. De Kapittelzaal en Sacristie lenen zich uitstekend voor een vergadering, symposion of familie­bijeenkomst.

Huwelijkslocatie

Je wilt dat je trouwdag een belevenis is. Je gunt jezelf en je gasten een onvergetelijke ervaring. Daarom kies je voor een huwelijk in de stijl en historie van Museum Klooster Ter Apel. Bekijk alle mogelijkheden hier.

Actueel

Exposities

 • Zie mij; de Bijbel in 609 foto's
  Kunstenaar Caroline Waltman maakte honderden foto's in en buiten Europa en combineerde deze beelden met verzen uit de Bijbel. (t/m 19 april 2020)
 • Een man van kleur
  Schilderijen van Jan F. Bogema. (t/m 19 april 2020)
 • Russische Iconen in Museum Klooster Ter Apel, de collectie Wilbers
  32 Russische Iconen uit de 18e en 19e eeuw en twee kloosterkisten die we in 2018 per legaat ontvingen. (t/m 31 januari 2021)
 • De Middeleeuwen van Helmantel
  Schilderijen van Henk Helmantel en middeleeuwse sculpturen, meubels en gebruiksvoorwerpen uit de collectie Helmantel. (permanent)
 • Iconen van Theo Berends
  Tien heiligen van de kruisheren verbeeld door kunstenaar Theo Berends. (permanent)
 • Het Evangelie Verbeeld
  Kopergravures uit de Statenbijbel van 1682 gedrukt door de gebroeders Keur te Dordrecht. (permanent)
 • Streekinformatie in de Kloosterspieker
  Beeldmateriaal van "Oud Ter Apel" en toeristische informatie over Westerwolde en omgeving in de voormalige voorraadschuur van het klooster. (permanent)

Op de desktopversie van onze website vindt u uitgebreide informatie over de exposities in Museum Klooster Ter Apel.

Evenementen

 • Arrangement KloosterSporen
  Op pad door het Klooster met onze museumgids en aansluitend door het Kloosterbos met de natuurgids van Staatsbosbeheer. Van 13.30 tot 15.30 uur, inloop om 13.15 uur met kloostermok koffie/thee en Kruisherencake. € 12,50 p.p. Neem contact met ons op om te reserveren. (26 april en 1 juni 2020)

Op de desktopversie van onze website vindt u uitgebreide informatie over de evenementen in Museum Klooster Ter Apel.

Tijden en prijzen

Openingstijden

Voorlopig is Museum Klooster Ter Apel gesloten voor publiek in verband met het coronavirus. Via onze website en social media brengen we u op de hoogte als we weer geopend zijn.

 • dinsdag t/m zaterdag
  10.00 - 17.00 uur
 • zon- en feestdagen
  13.00 - 17.00 uur
 • maandag, Carnavalszaterdag, Koningsdag, Eerste Kerstdag, Oud- en Nieuwjaarsdag
  gesloten

Zomervakantie

 • maandag t/m zaterdag
  10.00 - 17.00 uur
 • zondag
  13.00 - 17.00 uur

Toegangsprijzen

Volwassenen: € 8,50
Jongeren/Studenten: € 5,00
Leerling basisonderwijs: € 4,00

Gezinskaart: € 20,00 (2 volwassenen en maximaal 2 kinderen
onder 18 jaar)

Donateurs/Vrienden: gratis
Bezoeker met Museumkaart: gratis
Bezoeker met ICOM Membership Card: gratis

Rondleidingen & schoolgroepen
Neem voor informatie contact op met hospitality&facility manager Anastasia vanderWerff-Podgórski via 0599 581370.

Kortingsactie: Combiticket Vesting Bourtange
Breng tegen gereduceerd tarief een bezoek aan ons museum én de 20 kilometer verderop gelegen Vesting Bourtange! Volwassenen: € 12,50. Kinderen: € 6,50. Verkrijg­baar in de museum­receptie en bij Vesting Bourtange.

Fotoreportage
Een fotoreportage maken in Museum Klooster Ter Apel kost € 60,00. Er mogen dan maximaal 8 personen naar binnen. Bij meer dan 8 personen wordt er per extra persoon betaald. Alleen mogelijk tijdens openingstijden. Meer informatie en aanmelden via info@kloosterterapel.nl.

Mindervaliden

Het museum is gedeeltelijk toegankelijk voor rolstoelhouders. Er is een lift en een invalidentoilet. De toegang tot een aantal ruimtes, behouden volgens de oorspronkelijke opzet, hebben zodanige drempels en trappen dat die helaas niet geschikt zijn om met een rolstoel te betreden.

Hoor de stilte in Klooster Ter Apel

Bezoekadres
Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
9561 LH TER APEL

Telefoon
0599 581370

E-mailadres
info@kloosterterapel.nl

Privacy Terug naar boven
Schakel bij Instellingen ondersteuning voor JavaScript in om gebruik te kunnen maken van deze pagina. Heeft u een iPhone of iPad? Start uw browser na het instellen opnieuw op.

Klik hier om over te schakelen naar desktopweergave.
Hoor de stilte
in Klooster Ter Apel
Deze pagina is geoptimaliseerd voor de meeste smartphones.
Ziet u deze melding? Schakel dan over op de desktopweergave.