Hoor de stilte in Klooster Ter Apel. Museum, Galerie, Concertpodium, Vergader- en Congrescentrum, Huwelijkslocatie.

NL NL   DE DE   EN EN

Voor een moment rust en bezinning...

Dit is een uitnodiging om kennis te maken met Klooster Ter Apel. Een uniek historisch bouwwerk met een passende culturele be­stem­ming, fraai gesitueerd in een enclave omringd door loof­bossen.

Museum voor Klooster- en Kerk­geschiedenis & Religieuze Kunst, Galerie I & II Heden­daagse Kunst, Concert­podium, Vergader- en Congres­centrum, Huwelijks­locatie.

Historie

Klooster Ter Apel, gelegen op een beboste zandrug langs de eeuwenoude handelsroute van Münster (D) naar de stad Groningen, is een van de weinig overgebleven middeleeuwse plattelands­kloosters in Noordwest Europa; het enige nog bestaande in de provincie Groningen.

Medio 15de eeuw schonk Jacobus Wiltingh, telg uit een boerenfamilie te Onstwedde, zijn landgoed Apell aan de reguliere kanunniken van de Orde van het Heilig Kruis, tot op de dag van vandaag bekend onder de naam kruis­heren. Bij de officiële stichting van het klooster in 1465 was de bouw reeds in volle gang en die zou uiteindelijk 100 jaar in beslag nemen.

Voor doortrekkende reizigers en pelgrims was het klooster een plaats van gastvrijheid en toewijding.

Heden

Hoewel accenten zijn verlegd, is Klooster Ter Apel tot op de dag van vandaag een ontmoetingsplaats gebleven. Voor kunst- en cultuur­lief­hebbers vanwege de oude en nieuwe architectuur, de permanente en wisselende exposities.

Voor fans ook, van oude en nieuwe [kerk]muziek. De akoestiek van de kanunnikenkerk is onvolprezen. Voor natuurgenieters vanwege de bosrijke landelijke ligging met veel wandel­mogelijkheden. En voor een ieder die gewoon behoefte heeft aan een moment rust en bezinning.

Bekijk hier de mini-documentaire die MuseumTV over ons museum maakte.

Een bezoek met kinderen

Weet jij wat je met een ganzenveer kunt doen? Ken je Broeder Jacobus? Durf je over de donkere Kloosterzolder te lopen?

Lang geleden woonden en werkten er Kruisheren in Klooster Ter Apel. Hun leven stond in het teken van het geloof. Maar nu is het gebouw een museum en mag je overal kijken. In de eetzaal, de kruidentuin en zelfs in de slaapkamers! Buiten in het Kloosterbos kun je fijn wandelen en zijn er grote bomen om je achter te verstoppen.

Doe een speurtocht tijdens je bezoek, neem deel aan een van de spannende evenementen of beoordeel het museum met de app van Museum­inspecteurs!

Groepsbezoek

Tijdens een groepsrondleiding beleeft u het kloosterleven van weleer onder begeleiding van een van onze deskundige gidsen.

Voor schoolgroepen zijn uiteenlopende leerzame en spannende educatieve programma's samengesteld.

Een ruimte huren? Dat kan tot maximaal 50 personen. De Kapittelzaal en Sacristie lenen zich uitstekend voor een vergadering, symposion of familie­bijeenkomst.

Huwelijkslocatie

Je wilt dat je trouwdag een belevenis is. Je gunt jezelf en je gasten een onvergetelijke ervaring. Daarom kies je voor een huwelijk in de stijl en historie van Museum Klooster Ter Apel. Bekijk alle mogelijkheden hier.

Actueel

Exposities

 • Een licht van stilte
  Het Klooster in vier seizoenen, met foto's van André Dümmer. (t/m 6 september 2020)
 • Russische Iconen in Museum Klooster Ter Apel, de collectie Wilbers
  32 Russische Iconen uit de 18e en 19e eeuw en twee kloosterkisten die we in 2018 per legaat ontvingen. (t/m 31 januari 2021)
 • De Middeleeuwen van Helmantel
  Schilderijen van Henk Helmantel en middeleeuwse sculpturen, meubels en gebruiksvoorwerpen uit de collectie Helmantel. (permanent)
 • Iconen van Theo Berends
  Tien heiligen van de kruisheren verbeeld door kunstenaar Theo Berends. (permanent)
 • Het Evangelie Verbeeld
  Kopergravures uit de Statenbijbel van 1682 gedrukt door de gebroeders Keur te Dordrecht. (permanent)
 • Streekinformatie in de Kloosterspieker
  Beeldmateriaal van "Oud Ter Apel" en toeristische informatie over Westerwolde en omgeving in de voormalige voorraadschuur van het klooster. (permanent)

Op de desktopversie van onze website vindt u uitgebreide informatie over de exposities in Museum Klooster Ter Apel.

Evenementen

 • Speurtocht voor kids
  Ben jij een speurneus? Ga op ontdekkingsreis door het middeleeuwse klooster! Vraag bij de receptiebalie om de (gratis) speurtocht. Heb je alle vragen beantwoord? Vertel het geheime woord dan bij de balie zodat je een souvenir krijgt. (tijdens de zomervakantie)

Op de desktopversie van onze website vindt u uitgebreide informatie over de evenementen in Museum Klooster Ter Apel.

Tijden en prijzen

Openingstijden

Museum Klooster Ter Apel is weer (beperkt) open voor publiek. Wij zorgen ervoor dat uw bezoek veilig kan plaatsvinden en hebben extra maatregelen genomen. Reserveren is verplicht. Bekijk hier de details en voorwaarden.

Toegangsprijzen

Volwassenen: € 8,50
Jongeren/Studenten: € 5,00
Leerling basisonderwijs: € 4,00

Gezinskaart: € 20,00 (2 volwassenen en maximaal 2 kinderen
onder 18 jaar)

Donateurs/Vrienden: gratis
Bezoeker met Museumkaart: gratis
Bezoeker met ICOM Membership Card: gratis

Rondleidingen & schoolgroepen
Neem voor informatie contact op met hospitality&facility manager Anastasia vanderWerff-Podgórski via 0599 581370.

Kortingsactie: Combiticket Vesting Bourtange
I.v.m. coronamaatregelen worden de combitickets met Vesting Bourtange momenteel niet verkocht. Heeft u al een combiticket aangeschaft? Dan is deze nog wel geldig in zowel Museum Klooster Ter Apel als Vesting Bourtange.

Fotoreportage
Een fotoreportage maken in Museum Klooster Ter Apel kost € 60,00. Er mogen dan maximaal 8 personen naar binnen. Bij meer dan 8 personen wordt er per extra persoon betaald. Alleen mogelijk tijdens openingstijden. Meer informatie en aanmelden via info@kloosterterapel.nl.

Mindervaliden

Het museum is gedeeltelijk toegankelijk voor rolstoelhouders. Er is een lift en een invalidentoilet. De toegang tot een aantal ruimtes, behouden volgens de oorspronkelijke opzet, hebben zodanige drempels en trappen dat die helaas niet geschikt zijn om met een rolstoel te betreden.

Hoor de stilte in Klooster Ter Apel

Bezoekadres
Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
9561 LH TER APEL

Telefoon
0599 581370

E-mailadres
info@kloosterterapel.nl

Privacy Terug naar boven
Schakel bij Instellingen ondersteuning voor JavaScript in om gebruik te kunnen maken van deze pagina. Heeft u een iPhone of iPad? Start uw browser na het instellen opnieuw op.

Klik hier om over te schakelen naar desktopweergave.
Hoor de stilte
in Klooster Ter Apel
Deze pagina is geoptimaliseerd voor de meeste smartphones.
Ziet u deze melding? Schakel dan over op de desktopweergave.