Homepage / Actueel / Evenementen / Archief / Oktober Kindermaand 2022

Oktober Kindermaand

tijdens de Herfstvakantie en op woens-, zater- en zondagen in oktober 2022

datum - zaterdag 1, 8, 15, 22 en 29 oktober 2022
- zondag 2, 9, 16, 23 en 30 oktober 2022
- woensdag 5, 12, 19 en 26 oktober 2022
- en tijdens de Herfstvakantie elke dag (15 t/m 23 oktober 2022)
leeftijd 4 t/m 12 jaar entree kinderen GRATIS (onder begeleiding van een betalende volwassene)

Ben je tussen de 4 en 12 jaar? Tijdens Oktober Kindermaand zijn er voor jou leuke activiteiten in ons museum en de entree is voor kinderen (onder begeleiding van een betalende volwassene) in de Herfstvakantie en op weekenddagen gratis!

Leeftijd: 10 jaar en ouder In Hemelsnaam...

Een ontdekkingstocht naar de tradities en rituelen van de Kruisheren rond het thema ziek zijn, (be)graven en herdenken.

Eng? Helemaal niet, juist erg leuk en leerzaam! Was een Kruisheer ziek, werd hij verzorgd in de Ziekenzaal. Kijk maar eens op de Kloosterzolder... Zie jij een verbandrol liggen? De zieke Kruisheren konden meeluisteren naar de kerkdiensten. Maar hoe dan? Op de Kloosterzolder vind je de Slaapcellen. Hoe heet het bed? Naar welke muziek luisterden ze in de kerk? Bekijk de bontgekleurde glas-in-loodramen. Welke naam kun je hierin lezen? Waar in de Kruidentuin staat het monument als gedenksteen? Wat is in hemelsnaam een 'dwaallichtje'? Waar zie jij de Heilige Odilia? Uitdagende aanwijzingen en 'doodgewoon'.

Foto: K&C

  TERUG NAAR BOVEN

Leeftijd: 4 t/m 12 jaar Ben jij een Speurneus...?

Beleef een avontuur door het Klooster te verkennen met een spannende speurtocht.

Ben jij een speurneus? Dan houd jij van uitdaging! Aan de hand van de speurtocht ontdek je in allerlei Kloostervertrekken het voorwerp waar je naar op zoek bent. Wanneer je wil... verkleed je als Kruisheer om de zoektocht nog spannender te maken! Lees hoe de Kruisheren hier leefden en werkten in de Middeleeuwen. Maar bekijk ook de bouwsporen in de Kloosterkerk. Hoor het Gregoriaanse gezang en vind de 'gezichtjes' in de houten koorbanken. Laat je ogen wennen aan de schemerdonkere Kloosterzolder en ontdek de bedden van de Kruisheren, de schrijfzaal en de bontgekleurde glas-in-loodramen. Wie is eigenlijk de 'Heilige Odilia'? En wat kun je met een ganzenveer doen? Gluur eens door een sleutelgat. Zie de kleuren­pracht en ruik de hemelse geuren van kruiden en planten in de Kruidentuin. Een leuke uitdaging en succes verzekerd!

Heb je alle opdrachtjes opgelost? Of ken jij de betekenis van het 'verborgen' woord? Meld je dan in de Klooster­receptie... voor een leuke souvenir.

  TERUG NAAR BOVEN

Leeftijd: 4 t/m 12 jaar Wat ruik je...?

Speel het Kruidenpotten-spel en ontdek geur, kleur, smaak en gebruik in de Ziekenzaal op de Kloosterzolder...

Eén van de taken van de Kruisheren was het verzorgen van zieken. De pelgrims werden verzorgd in een herberg op het Kloosterterrein. Zieke Kruisheren werden binnen de kloostermuren verzorgd in de Ziekenzaal. Ze gebruikten kruiden en planten uit de Kruidentuin om er medicijnen van te maken. Zoals zalfjes, thee om te drinken, kruidenbladeren om op wonden te leggen of om op te eten als keukenkruid. Diverse kruidenpotten staan uitgestald in de Ziekenzaal. Houd jij van ruiken, zien, voelen en zo mogelijk proeven? Ontdek welk kruid bij welke geur hoort, welke kleur het heeft en waartegen het werd gebruikt... Wanneer je wil... verkleed je als Kruisheer om de zoektocht nog spannender te maken!

  TERUG NAAR BOVEN

Leeftijd: (8) 10 t/m 12 jaar Speel de Klooster-GAME...
en bekijk het verleden!

Beleef een Virtuele Tijdreis in het Klooster...
schijnbare werkelijkheid!

Speel de spannende Klooster-GAME en... speur naar historische feiten. Ga op ontdekkingstocht via de VR-desk met een oculus. Ontmoet de pelgrim, edelvrouw en kloosterlingen. Bekijk de geschiedenis van het Klooster, zijn oorspronkelijke bewoners en de directe omgeving. Het verhaal van de streek Westerwolde. Wat was de gelofte van de Kruisheren? Wat is een 'pelgrimshoorn'? Wat deden de Kruisheren vooral niet? Weet jij de juiste antwoorden in te toetsen? Uitdaging verzekerd!

Met een AR-app kan je buiten op de Kloosterenclave een wandeling maken met een smartphone of tablet, en op bepaalde plekken naar het verleden kijken. Download de app in de App Store of Google Play.

  TERUG NAAR BOVEN

» Naar de mobiele versie van de site » Naar de desktopversie van de site

2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl