Homepage / Een bezoek / Omgeving / Smeerling
Smeerling
Reisafstand: circa 20 kilometer

Uniek essenzwermdorp
Het buurtschap Smeerling is een van de weinige bewaard gebleven essenzwermdorpen in Westerwolde. Dergelijke buurtschappen ontstonden als er in een dorp - in dit geval Onstwedde - te weinig opbrengst van de landbouwgronden was. Mensen zochten dan in de buurt een plek om zich te vestigen en nieuwe landbouwgrond in de omgeving te ontginnen. Daarvoor werden meestal zandruggen uitgezocht. Ook in Smeerling was dat het geval.

De precieze ouderdom van Smeerling in onbekend, hoogstwaarschijnlijk tiende eeuws. De oudst bewaard gebleven boerderij in het dorp stamt uit het midden van de achttiende eeuw, maar de fundamenten zijn veel ouder. De willekeurig aandoende ligging van de boerderijen, die op basis van de aard het boerenbedrijf is ontstaan, is vrijwel ongewijzigd gebleven. De verkaveling van de omliggende esgronden uit de negentiende eeuw is grotendeels nog intact.

Kenmerkend voor Smeerling zijn de houtwallen, de eiken, de ligging van de boerderijen en hun daken met oud-hollandse dakpannen en de openheid van het gebied. De erven lopen over in het openbaar gebied. Het aanliggend Metbroekbos is een restant van het oudste bosgebied van Westerwolde.

Om de hoevenzwerm en het omliggende landschap te beschermen, is Smeerling bij besluit van 11 September 1972 aangewezen als een van de eerste beschermde dorpsgezichten in Nederland (bron: Beschermd dorpsgezicht Smeerling Metbroek, uitgave 2014).

Fietstocht
Volop genieten van een prachtige fietstocht door de landstreek Westerwolde, vanaf Smeerling fietst u via Sellingen naar Klooster Ter Apel en voor de terugtocht fietst u via Bourtange en Vlagtwedde... De lengte van de totale fietsroute is 63 kilometer. Download de fietstocht hier.

» Meer tips

2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl