Homepage / Een bezoek / Omgeving / Museum Helmantel & De Weem
Museum Helmantel & De Weem (helmantel.nl)
Reisafstand: circa 84 kilometer (1 uur reistijd)

Een leven lang schilderen en verzamelen
Museum Helmantel in het Noord-Groningse wierdedorp Westeremden is de expositieruimte van Henk Helmantel. Het museum is ondergebracht in het schuurgedeelte van 'De Weem', oftewel de voormalige pastorie-boerderij.

Henk Helmantel laat ongeveer 65 schilderijen zien en wordt nog steeds, na bijna 50 jaar schilderen, geïnspireerd door de werkelijkheid om hem heen, die hij zorgvuldig rangschikt en door gebouwen die hij uitzoekt vanwege hun architectuur en sfeer.
De Weem was vanouds de pastorie waar de pastoor en later de dominee woonde van de Andreaskerk, omstreeks 1200, die vlak naast "De Weem" staat. Tijdens de openingstijden van Expositieruimte de Weem is deze Romano-Gotische kerk te bezichtigen.

Tijdens openingstijden kunt u vrij rondlopen door de tuinen rondom de voormalige pastorie. Deze tuin heeft een parkachtig karakter met oude bomen, gazons en vruchtbomen, maar ook met grote bloemenborders passend bij een boerenerf.

Bezienswaardigheden
Kunst uit de collectie van Henk en Babs Helmantel, stillevens en interieurs van Middeleeuwse gebouwen, kerken en kloosters, waaronder een aantal nieuwe werken. Geëxposeerd staan middeleeuwse sculpturen, meubels en gebruiksvoorwerpen. In de tuin zijn veel stinzenplanten te vinden zoals sneeuwklokjes, vogeltje op 't krukje, holwortel, kievietsbloem, winteraconiet, oude narcissenrassen, vruchten- en oude bomen.

» Meer tips

2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl