Homepage / Actueel / Nieuws / Archief / Startsein Revitalisering Kloosterbeleving

14.08.2007   Startsein Revitalisering Kloosterbeleving

Startsein Revitalisering Kloosterbeleving

TER APEL - Op zaterdag 11 augustus 2007 hebben Hoogwaardig Heer dr. Glen Lewandowski o.s.c., Magister Generaal van de Orde van het Heilig Kruis (kruisheren) te Rome en Herman Kuipers, loco-burgemeester van de gemeente Vlagtwedde, het startsein gegeven voor de uitvoering van het Project Revitalisering Kloosterbeleving. In aanwezigheid van meer dan 70 genodigden en belangstellenden werd dat sein gegeven door het hijsen van de vlag van respectievelijk de kruisheren en de gemeente Vlagtwedde. Een en ander betekent dat vanaf week 33 tot en met week 49 onder leiding van architect Toon Uijttewaal werkzaamheden zullen plaatsvinden in met name het zoldergedeelte van de noord- en oostvleugel van Klooster Ter Apel. Hier vindt de reconstructie plaats van het scriptorium (schrijfzaal), dormitorium (slaapcellen), infirmarium (ziekenzaal) en het atelier van de glazenier.

Het projectplan voorziet ook in de reconstructie van een modelbrouwerij in de overwelfde proviandkelder onder Kloostercafť 'De Refter' en in de herinrichting van de Kapittelzaal. Tevens zullen door het hele Klooster heen voorzieningen worden aangebracht die te maken hebben met brandveiligheid, noodverlichting, vluchtroutes enzovoorts.

In opdracht van Landschapsbeheer Groningen wordt dit initiatief van de Stichting Klooster Ter Apel uitgevoerd door JurriŽns Noord bv (aannemer), Groningen; Aalbers bv (technische installaties), Nieuw-Buinen; Adviesbureau VanderWeele (technische adviezen), Groningen; Geert Schreuder (kunstobjecten), Onstwedde en Ballast & Bonekamp (glastoepassing), Groningen. Met subsidies en bijdragen van de provincie Groningen, de gemeente Vlagtwedde, Stichting J.B. Scholtenfonds, Stichting VSBfonds en de Groningse Stadsbrouwerij, wordt dit project mede gefinancierd door de Europese Gemeenschap/Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, EZ/Kompas.

Het in 1465 door de kruisheren gebouwde Klooster Domus Novae Lucis blijft tijdens de gebruikelijke openingstijden geopend. Gedurende een paar maanden zal de serene rust plaats maken voor behoorlijke bedrijvigheid. Maar daarna zal Klooster Ter Apel nog meer de uitstraling hebben van een echt middeleeuws plattelandsklooster.

2020 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
colofon  |  privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl