Homepage / Actueel / Nieuws / Archief / Kaaskoppen & Waterlanders: Opnamen NCRV televisie in Klooster Ter Apel

16.03.2007   Kaaskoppen & Waterlanders: Opnamen NCRV televisie in Klooster Ter Apel

Kaaskoppen & Waterlanders: Opnamen NCRV televisie in Klooster Ter Apel

Ernst DaniŽl SmidIn het bekende televisieprogramma Kaaskoppen & Waterlanders gaat Ernst DaniŽl Smid op zoek naar idealen en drijfveren van mannen en vrouwen die ons land hebben gemaakt tot wat het nu is.

De serie is gebaseerd op de Canon van Nederland: een selectie van de vijftig belangrijkste personen en gebeurtenissen die de loop van de vaderlandse geschiedenis in belangrijke mate hebben bepaald.

Meesterverteller Ernst DaniŽl Smid heeft in NCRV-gids nr. 6-2008 zijn persoonlijke top vijf van grote en kleine momenten uit het Hollands verleden prijs gegeven. Op nummer 1 staat een korte tekst die wordt toegeschreven aan een West-Vlaamse monnik die via Frankrijk omstreeks 1100 verbleef in de CisterciŽnzer abdij van Rochester in graafschap Kent, Engeland.

Klooster Ter Apel, het enige nog bestaande middeleeuwse plattelandsklooster van Noordwest Europa, is uitgekozen als locatie om daar te visualiseren hoe de geschiedenis van de Nederlandse taal is begonnen met dit vers over de liefde: Hebban olla vogala.

Ernst DaniŽl Smid: 'Deze woorden zijn ongeveer duizend jaar oud. Ze zijn het begin van ťťn van de oudste op schrift gestelde Nederlandse teksten die we kennen. Een gedichtje, geschreven door een monnik. Hij probeerde zijn ganzenveer uit en schreef als 'pennenproef' het eerste wat hem te binnen schoot: een liedje uit zijn jeugd.

hebban olla vogala nestas hagunnan
hinase hic enda thu
uuat unbidan uue nu

Begrijpt u het? Vertaald betekent dit oud Nederlandse zinnetje: 'Alle vogels zijn al aan het nestelen, behalve jij en ik, waar wachten we nog op?' Kijk, dat vind ik nou prachtig. Een liefdesliedje uit de twaalfde eeuw dat ťťn van de eerste teksten in onze eigen Nederlandse taal blijkt. Prachtig vertederend tussen al die zware gebeurtenissen in de historische canon en tegelijkertijd een belangrijk markeerpunt in onze eigen geschiedenis.'

Kaaskoppen & Waterlanders aflevering 'Hebban olla vogala' wordt uitgezonden op woensdag 23 april 2008, Nederland 2, 19.25 uur.

2020 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
colofon  |  privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl