Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Duizendblad

30.05.2015   Duizendblad

Het zat vandaag voor mij niet echt mee. Het weer was niet alleen bar slecht maar ik ging ook nog met ernstige koppijn naar de kruidentuin vanochtend. Gelukkig werd ik door Janneke en Geja moederlijk weer naar huis gestuurd. Toen het een dag later weer wat beter ging heb ik nog een aantal eenjarigen weten te planten waarmee het totaal aantal kruiden op meer dan 200 komt!

Een van die 200 is een kruid die iedereen wel kent: Duizendblad (Achillea millefolium). Het eerste deel van de Latijnse naam (de geslachtsnaam) komt van de Griekse held Achilles. Hij gebruikte Duizendblad om de wonden van zijn soldaten tijdens de Trojaanse oorlog te stelpen en te genezen. Het blad heeft namelijk niet alleen een bloedstelpende werking. De in het blad aanwezige flavonoïden hebben een ontstekingsremmende en het salicylzuur heeft een pijnstillende werking. Als het sap van de plant echter wordt ingenomen kan het de doorbloedingen bevorderen. Thee van Duizendblad tijdens de menstruatie gedronken zou voor een betere doorbloeding zorgen en krampen tegengaan.

Het tweede deel van de naam (de soortnaam) millefolium is Latijn voor duizendbladig. Dit is niet moeilijk te verklaren. De bladeren lijken immers, doordat ze zich steeds verder splitsen, uit duizenden kleine blaadjes te bestaan.

De lijst van toepassingen van dit kruid is lang. Zo werd het door de Benedictijnen, in plaats van Hop, gebruikt bij de bereiding van bier en in de zeventiende eeuw was het een populaire groente. De jonge bladeren werden als spinazie klaargemaakt. Tegenwoordig wordt duizendblad nog wel gebruikt tegen verkoudheid en griep. De plant bevat ook veel etherische oliën. Deze worden gewonnen door stoomdestillatie van het gedroogde kruid en kunnen darmkramp en buikpijn verzachten. Ook wordt de olie gebruikt voor farmaceutische badpreparaten ter de behandeling van huidklachten. In softdrinks, vermouth en bitters wordt de olie gebruikt als smaakstof.

Duizendblad is ook een van de zo genaamde afweerkruiden. Volgens een middeleeuws volksgeloof zou een afweerkruid door het bij je te dragen, of aan de voordeur of boven het bed te hangen, je beschermen tegen allerhande onheil. Zo werd Duizendblad onder de dorpel van het huis neergelegd om te voorkomen dat er spoken of zelfs de duivel het huis binnen zou komen. Ten slotte wordt dit kruid gebruikt als verfplant voor wol. Afhankelijk van de gebruikte hulpstoffen wordt de wol citroengeel, bruingeel, geelgroen of bruin.

Kortom dit eenvoudig kruid kent vele verschillende toepassingen.

Nico Rookmaker

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl