Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Einde Kruidentuinseizoen en terugblik

25.10.2014   Einde Kruidentuinseizoen
en terugblik

De vrijwilligers van onze Werkgroep Kruidentuin hebben vandaag winterrust over ‘hun domein’ uitgeroepen. Verschillende nog zichtbare soorten onkruid werden weggehaald en de laatste dode stengels afgeknipt. En dat alles onder toeziend oog van zeer veel bezoekers. Want het was Rabobank Museumdag, een jaarlijks terugkerend evenement waarbij de leden in staat gesteld worden om gratis een geselecteerd museum te bezoeken.

Terugblikkend op het afgelopen jaar valt meteen op dat wij een bovengemiddelde aandacht van de media hebben kregen. Er stond bijvoorbeeld een mooi royaal artikel in magazine LandIdee en ook het Dagblad van het Noorden pakte flink uit.
Op 28 juni kregen wij bezoek van pakweg 100 mannen en vrouwen die bijeen waren in het kader van een Bibelgarten Fachsymposium. Deze tuinliefhebbers uit met name Duitsland zijn verzamelaars van planten die op enigerlei wijze in de Bijbel genoemd worden. Dit jaar hebben onder anderen Hessel en ik de interne gidsencursus van Klooster Ter Apel afgerond. Wat wij daar leerden hebben we inmiddels tijdens rondleidingen door het Klooster en de Kruidentuin in praktijk gebracht.

Nieuwe aanwinsten in 2014

  • Christoffelkruid (Actaea spicata). De Heilige Christophorus is niet alleen beschermheilige van de reizigers maar gold ook als beschermheer tegen de pest. Actaea werd vroeger gebruikt tegen deze ziekte.
  • Cipressenkruid (Santolina chamaecyparissus). Dit kruid werd niet alleen gebruikt als geurkruid, maar ook voor pijnbestrijding bij insectenbeten.
  • Slangenkruid (Echium vulgare), waarvan de zaden bepaalde onverzadigde vetzuren bevatten die bloeddrukverlagend werken.
  • Laos (Alpinia galanga). Hoewel deze aan gember verwante plant uit Azië komt werd het reeds in de 12e eeuw door Hildegard von Bingen geroemd als medicijn tegen ‘hartpijn. Zij schreef:

'Wie in het hart pijn heeft, en bij wie vanwege
het hart een aanval van zwakte dreigt, die
eet meteen een afdoende hoeveelheid Galgant,
en het zal hem beter gaan'

  • IJzerhard (Verbena officinalis). Werd reeds door de Romeinen hogelijk geprezen. Het wordt een breed scala aan goede eigenschappen toegedicht. Het zou werken bij maagpijn, koorts, hoest, nervositeit, angst, postnatale depressie, melancholie, uitputting, hoofdpijn, migraine enzovoorts.
  • Mahonia (Mahonia aquifolium). Waarvan de bast gebruikt wordt als gele kleurstof.
  • Cyclaam (Cyclamen hederifolium). Werd vroeger als laxeermiddel gebruikt.
  • Gomplant (Grindelia Robusta) en Klein Kaasjeskruid (Malva neglecta). Werden beiden gebruikt tegen hoesten.
  • Genadekruid (Gratiola officinalis). Heeft dezelfde werkzame stoffen tegen hartzwakte als vingerhoedskruid.
  • Kartuizer anjer (Dianthus carthusianorum). De plant komt veel voor in kloostertuinen en werd door de kartuizermonniken gebruikt voor zeep vanwege de saponinen, maar ook tegen reuma.

Denkend aan het nieuwe seizoen 2015, staat bijvoorbeeld op ons verlanglijstje: de madonnalelie (Lilium candidum), die veelvuldig in de Bijbel genoemd wordt als symbool van onschuld, en de cranberry (Oxycoccus macrocarpus). Heeft gezonde bessen die ook in cake verwerkt is die in onze Refter genoten kan worden.

Tot volgend jaar.

Nico Rookmaker

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2021 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
colofon  |  privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl