Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Zomeralsem

24.10.2015   Zomeralsem

Vandaag waren Hessel en ik slechts met z’n tweeën. Hessel heeft het nodige snoeiwerk verricht en ik heb een aantal planten naar een ander vak verplaatst. In de hoop dat ze daar beter tot hun recht komen. Het is vandaag Rabomuseumdag en omdat Hessel en ik ook nog gids zijn, geven we samen met de andere gidsen gedurende de hele dag inlooprondleiding. Ja, je kunt het soms druk hebben als vrijwilliger.

Veel bezoekers zullen vandaag weinig aandacht hebben voor de tamelijk onooglijke, vaal gele bloemetjes van de Zomeralsem (Artemisia annua). De bloei van deze plant is bepaald niet spectaculair te noemen. Deze eenjarige plant heeft echter wel een erg opmerkelijke kamferachtige geur. Een lichte aanraking veroorzaakt al een walm van zijn kenmerkende reuk.

De Zomeralsem komt in traditionele Europese kruidentuinen niet voor. Het is echter in de collectie opgenomen omdat het Artemisinine bevat dat wordt toegepast bij de bestrijding van Malaria. Dit jaar is de Nobelprijs voor de geneeskunde uitgereikt aan een Chinese wetenschapper (Youyou Tu) voor haar ontdekking van Artemisinine. Na het bestuderen oude geschriften over traditionele Chinese kruidengeneeskunde kwamen zij en haar team, begin jaren 70 van de vorige eeuw, het werkzame bestanddeel van de zomeralsem op het spoor. Artemisinine bleek zeer effectief te zijn tegen malariaparasieten. In combinatie met ander medicijnen wordt Artemisinine overal ingezet waar malaria voorkomt.

Er is veel onderzoek verricht naar nog meer medicinale eigenschappen van de Zomeralsem, Zo zou het ook anti-kanker eigenschappen hebben.

Verder heeft men ontdekt dat Zomeralsem een kalmerende werking heeft bij muizen. Zomeralsem zou ook de weerstand tegen bacteriën, schimmels en parasieten in de darmen verhogen, en kan dankzij deze eigenschap een belangrijke bijdrage leveren aan het versterken van de darmflora en het behoud van een goede conditie van het maag-darmkanaal.

Omdat het vandaag voor ons de laatste tuindag van dit jaar is, een korte terugblik op het afgelopen tuinseizoen. Ook dit jaar was weer een bijzonder jaar. Het meest opmerkelijk was dat het leek alsof het hele tuinseizoen steeds twee weken achterliep op de normale tuinkalender. Gedurende het gehele jaar bloeiden de bloemen ca. 2 weken later dan ze normaal doen.

Door nieuwe aanwinsten zoals Quinoa (Chenopodium quinoa), Gevlekte scheerling (Conium maculatum), Groot glaskruid (Parietaria officinalis), Brandnetel (Urtica dioica), Cranberry (Oxycoccus macrocarpus) en Suikerwortel (Sium sisarum) is het totale aantal kruiden in de tuin boven de 200 uitgekomen. Meer dan ooit!

Tot volgend jaar.

Nico Rookmaker

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl