Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Gewone Agrimonie

23.07.2016   Gewone Agrimonie

Gelukkig heeft de tuingroep onbewust aan vakantiespreiding gedaan, zodat er ook vandaag weer en goede bezetting was. Dat was ook wel weer nodig want het onkruid deed ook dit jaar niet aan vakantie. Ook nu bloeien er weer een groot aantal kruiden opvallend uitbundig. Zo ook de Gewone Agrimonie (Agrimonia eupatoria).

De meest waarschijnlijke herkomst van de botanische naam Agrimonia is het Oudgriekse Argemone, wat letterlijk vertaald 'vlek op het oog' betekent, waarmee planten werden aangeduid die heilzaam waren voor de ogen. De soortaanduiding eupatoria zou verwijzen naar Mithridates Eupator, een Pontische koning die bekend was vanwege zijn kruidenkennis.

De zaden van de gewone agrimonie bezitten kleine weerhaakjes, waarmee ze zich aan de vacht van passerende dieren vasthechten. De actieve bestandsdelen zijn vooral triterpenen, looi- en, bitterstoffen, flavonoïden, kiezelzuur en slijmstoffen. De meest gebruikte toepassing is in een thee. Deze zogenaamde heilandsthee is vooral zeer goed tegen keelholteontsteking en keelpijn, en werd daarom veel gebruikt door zangers en sprekers. Het werd met dit doel ook wel verwerkt in gorgelwater. Verder werkt het stimulerend voor de afscheiding van maag- en galsappen en heeft een positief effect op diarree, darm- en galziekten. Het kruid kan ook verwerkt worden tot een tinctuur. Men gebruikt de gehele bovengrondse plant zowel voor de tinctuur als de thee. Men kan de plant het beste plukken in juli/augustus, wanneer de plant net bloeit. Voor de genezing van wonden werd het verwerkt in zogenaamde wonddranken. Littekens en blauwe plekken werden ook wel behandeld door er enkele gekneusde bladeren van Agrimonie op te leggen. Door het hoge gehalte aan looistoffen is de plant ook gebruikt om leer te looien. Tegenwoordig wordt het nog in de Homeopathie als tinctuur gebruikt bij spijsverteringklachten en ook als ontstekingwerend, bloedstelpend en wond helend middel. Verder kan het gebruikt worden om wol geel/groen te verven.

Dodoneus, scheef in 1554 in zijn Cruydt-boeck:

"Agrimonie ghesoden ende ghedroncken, opent ende
suyvert alle verstoptheyt van der leveren, ende maeckt die
lever sterck, ende es seer sonderlinghe goet
teghen die weeckichheyt van der selver.
"

Toen Joost van Ravelingen, dit boek in 1644 herschreef, voegde hij daar aan toe:

"Agrimonie met semelen in wijn ghesoden,
ende op de lidtmaten gheleydt, ghenesen de vervronghen leden,
oft deelen des lichaems die uyt het lidt gheweest zijn:
maer dat selfde doen sy noch veel beter met
Boter en Edick in een panneken gheroost zijnde.
"

Nico Rookmaker

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl