Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Oxalis en Pijpbloem

22.09.2012   Oxalis en Pijpbloem

Vandaag waren we met z’n drieën. Herman, net weer terug van de Filippijnen, en ik hebben geschoffeld. Doordat de tuin in het verleden dienst deed als begraafplaats vinden we nog regelmatig botresten. Ook vandaag troffen we iets aan dat leek op een deel van een wervel.
Geja heeft ondertussen haar gevecht met het gras in de grintpaden voortgezet. Zij lijkt de slag nu definitief gewonnen te hebben.

Ik heb vak 12 onderhanden genomen. In dit vak zit erg veel gehoornde klaverzuring (oxalis corniculata), ook wel springklaver genoemd. Deze zuring heeft lang gesteelde, omgekeerd hartvormige blaadjes en woekert enorm. De achterkant is zacht behaard. De liggende tot kruipende stengels zijn 10-30 cm lang, vaak wortelend, vertakt en wat behaard. Hij bloeit met lichtgele bloempjes van mei tot oktober. Kort na de bloei vormt het langwerpige zaaddoosjes die, zodra ze rijp zijn, openspringen en zo de zaden weer zeer efficiënt verspreiden.

In ditzelfde vak staat ook de Pijpbloem (Aristolochia clematitis). Deze sterk rankende plant heeft kleine gele bloempjes. Bij het kneuzen van het blad komt er een hele kenmerkende geur vrij die enige tijd in je neus blijft hangen. Aristolochia komt van Aristos (Grieks = uitmuntend) en van Lochos (Grieks = kraamvrouw). De plant was een uitstekend middel tijdens en na de bevalling en daarom veelvuldig gebruikt door kraamvrouwen. Vroeger werd de plant in Europa geteeld en gebruikt om onder andere een bevalling te bespoedigen of een abortus op te wekken. Clematitis komt van Klematis (Grieks = rankende plant).

Aristolochia is een giftige plant. De wortels bevatten tot 1% en de bladeren minder dan 0,1% aristolochiazuren. Deze zuren beschadigen bij inname nieren en zijn daarnaast ook kankerverwekkend. Ze zijn een treffend voorbeeld van een natuurlijk middel dat al duizenden jaren oud is en toch slecht voor de gezondheid. Er worden tegenwoordig vreemd genoeg nog steeds homeopathische middelen verkocht waarin Aristolochia clematitis is verwerkt. In de fytotherapie wordt de plant onder meer gebruikt als wondhelingsmiddel en tegen eczeem.

Nico Rookmaker

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl