Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Maarts viooltje

22.03.2014   Maarts viooltje

We zijn weer begonnen. In tegenstelling tot vorig jaar kunnen we dit jaar gewoon eind maart in de Kruidentuin Van Klooster Ter Apel aan de slag. In 2013 was het rond deze tijd nog extreem koud. Weerplaza.nl noteerde toen: ‘De laatste decade van de maand (10 dagen) lag de gemiddelde etmaaltemperatuur zelfs maar nipt boven het vriespunt (0,3 graden), een nieuw kouderecord. Van 22 tot en met 26 maart stond er bovendien ook nog eens een snijdende oostenwind, met een gevoelstemperatuur van -10 tot -15 graden.

Nu is dat gelukkig heel anders en met z’n vieren hebben we een begin gemaakt met het wieden en het verwijderen van blad. We zijn er nog niet mee klaar maar de eerste aanzet om de tuin weer toonbaar te krijgen is gemaakt.

Een opvallende bloeier in deze tijd van het jaar is het Maarts viooltje (Viola odorata). De Nederlandse naam geeft al aan dat het in maart bloeit. Uit de Latijnse naam valt de meest karakteristieke eigenschap van dit plantje te herleiden. Namelijk dat het heerlijk ruikt.

Er zijn veel mythische verhalen over dit tamelijk onooglijke plantje. Een daarvan gaat over de Griekse god Zeus die verliefd was op Ion, de dochter van koning Argos. Om haar te verbergen voor zijn jaloerse vrouw Hera veranderde Zeus Ion in een vaars. Toen Ion huilde omdat ze nu gras moest eten veranderde Zeus haar tranen in Maartse viooltjes.
De geslachtsnaam 'Viola' is afgeleid van het Griekse 'ion'.

Viola odorata is een kleine vaste plant met hartvormige bladeren en violetblauwe bloemen. Deze groeit het liefst in de schaduw onder struiken en bomen. Het wordt vooral in Frankrijk en China gekweekt voor de parfumerie-industrie. De bloemen worden ook gebruikt in de keuken; ze worden bijvoorbeeld versuikerd en dienen dan als garnering voor gebak en desserts.

Bij de behandeling van huid- en longaandoeningen worden de bladeren en bloemen eveneens aangewend. Een middeltje bij hoest kan een afkooksel van de violenwortel zijn. Breng hiervoor 5 gr. viooltjeswortel aan de kook in 300 ml. water. Wanneer de vloeistof met de helft is ingekookt zeven, zoeten en meteen opdrinken.

Tenslotte een citaat van Jacob van Maerlant die in 1270 in zijn Van Naturen Bloeme al over de volgende toepassing van zalf van Violen schreef:

Men sal dien syn hovet sweert,
Ist dat hem van hitten deert,
’t voorhooft ende slaep salven daermede;
Ets hem grote behoudenichede.

Nico Rookmaker

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl