Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Afsluiting

19.10.2013   Afsluiting

Vandaag beleefde de Werkgroep Kruidentuin van Klooster Ter Apel de laatste reguliere tuindag van het seizoen. We hebben zo veel mogelijk dode stengels en bladeren opgeruimd. Laat de winter nu maar komen!

Bij een terugblik op dit tuinjaar moet ik denken aan de uitspraak van een boer die in een retorperspectief moment op zijn agrarische loopbaan zei: ‘D’r is nog gain jaor ’t sulfde west.’ Die uitspraak was ook in het afgelopen jaar weer van toepassing op onze kruidentuin vanwege een bijzonder verloop. In maart, de maand waar we gewoonlijk aan de slag gaan, lag er nog volop sneeuw. Pas half april konden we voor het eerst in de tuin terecht. Het hele voorjaar bleef het te koud met als gevolg dat de hele periode minimaal 2 weken achter bleef op een gemiddeld seizoensverloop.

Ook in 2013 hebben we een aantal nieuwe aanwinsten in de tuin gekregen.
De Byzantijnse Gladiool (Gladiolus communis ssp. Byzantinus), waarover Dodoens in zijn Cruydtboeck o.a. schrijft:

Byzantijnse gladiool

Om de pijne van de milte te ghenesen, ende de selve te verdrooghen, salmen het cruydt van Gladiolus wel droogh zijnde tot poeder brenghen, ende dat met kleynen oft lichten wijn te drincken gheven.

De Saffraan Crocus (Crocus sativus), waarvan elke bloem drie aromatische stempels heeft die een fel gele kleurstof bevatten en gerechten een gele kleur geven. In het Zwitserse Mund is er zelfs een museum aan dit gewas gewijd.
De Huislook (Sempervivum tectorum), dat in de Middeleeuwen werd gebruikt als potentieversterkend middel, een soort Viagra avant la lettre.
De Braakwortel Spirea (Gillenia trifoliata), dat zoals de naam al aangeeft gebruikt kan worden om braken op te wekken. De indianen kenden deze toepassing al.
De Citroenverbena (Lippia citriodora), die zeer sterk naar citroen ruikt en al eeuwen gebruikt wordt voor het maken van rusgevende thee.
De Rabarber (Rheum rhabarbarum), waarvan de wortel al voor het begin van onze jaartelling werd toegepast in de traditionele Chinese geneeskunde.
En ten slotte de Gele Gentiaan (Gentiana lutea), dat in de volksgeneeskunde gold het als het medicijn tegen koorts, jicht, hypochondrie, malaria, darmparasieten en alcoholisme. Het kent dus heel veel toepassingen maar en oude wijsheid zegt: ‘Wat voor alles goed is, dat deugt voor niets.’

Nico Rookmaker

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl