Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Rode bosbes

19.08.2017   Rode bosbes

Doordat het net flink had geregend en het buiten nat, koud en bijna herfstig was, hadden we eigenlijk niet zo veel zin om in de tuin aan de slag te gaan. Maar het was droog en in de loop van de ochtend begon de zon zowaar te schijnen en werd de stemming toch nog opperbest.

Een plantje dat nu met hele mooie kleine klokvormige witte kelkjes bloeit is de Rode bosbes (Vaccinium vitis-idaea) of ook wel Vossenbes genoemd. Vaccinium komt van het Latijnse vacca, dat koe betekent, en baccinium (bessen).

Zweedse gehaktballetjes In het Engels wordt het daarom ook wel Cowberry genoemd. Vossen eten er af en toe ook van, waarmee de Nederlandse naam verklaard kan worden. Het groeit op droge zure gronden en komt in Nederland met name veel op de Veluwe voor. Verder is het zeer algemeen in Polen, Rusland en Scandinavië. Daar is de Vossenbes, of 'Lingon' zoals ze in Zweden worden genoemd, enorm populair. In Noorwegen word jam van de 'tyttebær' op pannenkoeken gegeten en de bekende Zweedse gehaktballetjes (köttbullar) worden traditioneel met een compote van Vossenbessen (rårörda lingon) geserveerd. En zoals wij in Nederland stoofpeertjes kennen, peertjes gestoofd in sap van rode Aalbessen, heeft men in Zweden lingonpäron waarbij de peertjes met vossenbessen worden gestoofd.

Gezonde stoffen De bessen zijn zuur van smaak en kunnen vers of gedroogd gegeten worden als remedie tegen diarree en bij de behandeling van keelpijn, hoest en verkoudheid. Het sap van de vruchten kan dienen als gorgeldrankje tegen keelpijn. De bessen bevatten vele gezonde stoffen zoals vitamine C, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B3 en β-caroteen. Een thee van de bladeren werd vroeger in de volksgeneeskunde gedronken bij de behandeling van blaasontsteking, nierstenen, jicht en reuma. Tegenwoordig weet men dat de bladeren veel Arbutine bevatten, dat desinfecterend werkt in de urinewegen. Ook zou deze stof bloedsuikerspiegel verlagend werken en wordt het gebruikt in de cosmetica voor depigmentatie van de huid, tegen bijvoorbeeld levervlekken en sproeten.

Rembertus Dodonaeus noemt ze in zijn Cruyde boeck, 'Crakebesien'.

"Crakebesien cruyt gemaeckt van den sape, gesoden met suycker, datmen in die Apoteke Rob nuempt, es goet in den mont ghehouwen tseghen den dorst in die heete cortsen. Tselve Crakebesien cruyt met water inghenomen van vercoelende cruyden, es seer goet tseghen alle heete berrende cortsen, verhittinghen van der levere, ende tseghen alle overvloedighe hitte van allen den inwendighen leden."

Nico Rookmaker

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl