Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Sleedoorn

18.04.2015   Sleedoorn

Omdat we voorlopig geen regen verwachten hebben we vandaag de beregeningsinstallatie aangesloten, zodanig dat deze in de komende periode op het juiste moment in actie kan komen.

De Sleedoorn (Prunus spinosa) staat nu volop in bloei. ‘Prunus’ komt van het Griekse woord prounos dat pruim betekent; spinosa = vol doornen. In augustus vormen zich vruchten die op kleine pruimen lijken. Ze zijn rijk aan vitamine C maar smaken zeer wrang. Ze worden daarom ook wel trekkebek genoemd. Pas na een paar nachtvorsten zijn ze enigszins eetbaar. De sleepruimen, ook wel sleeën genoemd, kunnen worden verwerkt tot jam, vruchtenmoes en vruchtensap die stimulerend werken op de spijsvertering. Ook wordt er sloe-gin, Patxaran, vruchtenwijn en brandewijn van gemaakt.

Sleedoorn

Sloe-gin is een vruchtenlikeur met een alcoholgehalte van ca. 25 vol % die wordt verkregen door sleedoornbessen te laten trekken in gin. Sloe is de Engelse naam voor de sleedoorn. Patxaran is een likeur op basis van anijs en sleedoornbessen. Die drank is afkomstig uit het Baskenland, maar is sinds de jaren vijftig bekend in heel Spanje. De naam van de likeur is het Baskische woord voor sleedoorn.

Een laxerende en zweetwerende werking heeft een uit de vruchten gemaakte tinctuur. Thee van het blad en bloesem heeft eveneens een laxerende werking. De gedroogde zure vruchten werden ook wel gebruikt bij het spinnen. Omdat ze zo zuur zijn bevorderen ze de speekselafscheiding in de mond, nodig voor het natmaken van de draad. Met het sap van de zure vruchten zou men ongewenste haargroei kunnen tegen gaan.

Vroeger, als men vond dat in het voorjaar de slechte sappen van de winter uitgedreven moesten worden, gebruikte men de sleedoorn bloesems. De bekende pater Kneipp bezong het zelfs in een loflied: 'Sleedoornbloesem zijn het onschuldigste afvoermiddel en zou in elke huisapotheek moeten staan.' Het hout van de sleedoornboom is sterk en zeer hard en heeft een mooie glans en wordt daarom gebruikt om wandelstokken van te maken. Van de takken maakt men paraplustokken en tanden voor houten harken. De doornen werden wel gebruikt als worstpennen en schoennagels.

Dodonaeus schreef in zijn Cruyde boeck uit 1554 over de gunstige werking van de bladeren op de keel het volgende:

Die bladeren van den Pruymboomen sijn goet tot die swillinghen van der keelen, en van den amandelen, alsmense in water siedt ende daer mede gorgelt.

Nico Rookmaker

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl