Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Wouw

18.03.2017   Wouw

Het zal wel aan mij liggen maar het lijkt wel alsof de winters steeds langer duren. In januari had ik het wel weer gehad met het donkere en sombere weer. Het heeft nog twee grauwe maanden geduurd voordat het eindelijk een beetje voorjaar werd. Vandaag zijn we dan toch weer voorzichtig in de tuin begonnen. We hebben eerst de afgestorven delen afgeknipt en afgevoerd. Omdat nog niet alle planten op zijn gekomen hebben we nog niet kunnen wieden.

Reseda luteola Sommige planten sterven in het najaar boven de grond volledig af en komen in het voorjaar pas weer boven. Bij andere planten, vaak 2 jarigen, blijft er gedurende de winter wel groen blad zichtbaar. Een mooi voorbeeld hiervan is de Wouw (Reseda luteola).

Uit het bladrozet van langwerpige glimmende bladeren van deze plant zal over enkele weken een aar tevoorschijn komen die ruim 1 meter lang kan worden. Tijdens de zomermaanden bloeit het met kleine lichtgele bloemetjes. De Wouw komt in het zuiden van ons land vrij algemeen voor en groeit daar langs spoorwegen en in bermen. Reseda is afgeleid van het Latijnse re dat 'weer' en sedare dat 'herstellen' betekent. In de oudheid meende men met de plant het zieke lichaam weer in gezond evenwicht te brengen.

Verfplant De Wouw wordt tegenwoordig echter uitsluitend nog als verfplant toegepast. Het bevat de flavonoïden luteoline en apigine. Dit zijn kleurstoffen waarmee aan textiel een helder gele kleur gegeven kan worden. Flavonoïden is een verzamelnaam van stoffen die o.a. door hun bittere smaak een plant beschermen tegen insectenvraat. De naam flavonoïde is weliswaar afkomstig van het Latijnse woord voor geel (flavus) maar flavonoïden geven aan bloemen en vruchten uiteenlopende kleuren van geel tot rood naar donkerpaars.

Voor het winnen van de kleurstof giet men in een grote pan kokend water over het plantmateriaal en laat het 1 nacht staan. Verwarm het dan 1 á 2 uur tot maximaal 70 °C. Giet het water over in een teil en voeg de te kleuren stof toe en verwarm het nog 1 uur tot maximaal 70 °C. Het beste resultaat wordt verkregen in hard water (hoge PH). Al in de tijd van Rembertus Dodonaeus werd de Wouw uitsluitend als verfplant gebruikt. Hij schreef hierover in 1554 in zijn Cruyde boeck:

"Aenghesien dat wouwe in der medecijnen niet ghebruyckt en wordt ende den ouders onbekent es, zoo en kunnen wy van zijn werckinghe niet anders gheschrijven dan dattet van den veruwers ghebruyckt wordt, ende datmen daer mede dat laken geel en gruen veruwet."

Nico Rookmaker

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl