Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Blauwe knoop

17.08.2013   Blauwe knoop

Door de combinatie van voldoende regen en warm weer zijn alle planten de afgelopen dagen flink gegroeid. Alle planten wil zeggen ook het onkruid natuurlijk. Met name de klaverzuring was vandaag heel goed vertegenwoordigd.

Op dit moment bloeit de Blauwe knoop (Succisa pratensis) heel mooi.
Succisa is afgeleid van Succidere (Latijn) en betekent ‘onder afsnijden’. Het lijkt namelijk of de wortelstok van de blauwe knoop is afgesneden. Vroeger werd deze plant daarom Duivelsbeet genoemd. Dit is afgeleid van de volgende sage.
Een jongeman ging een wedstrijd aan met de duivel dat hij alle krachten van de planten kende. Omdat niemand meer stierf en ook in de hel geen dode meer verscheen, kwam Lucifer tot een verschrikkelijke daad: hij verblindde de jongen. Maar die wist zich natuurlijk zelf te genezen. De duivel beet daarom in blinde woede een stuk van de wortel van de helende plant af.

Dodoens schreef in 1554 in zijn Cruijdeboeck:

‘Duivelsbeet die met de wortels in wijn gekookt en gedronken wordt is goed tegen alle ziekten en gebreken en vooral de pest.
Duivelsbeet in wijn gekookt verdeelt en laat het bloed scheiden dat in het lichaam door stoten, vallen etc. gestold is.
Groene duivelsbeet die met de bloemen en wortels gestampt is maakt rijp en geneest de pestachtige blaren als je het daarop legt.
De wortels die in wijn gekookt en gedronken worden zijn goed tegen de pijn en smart van de baarmoeder en tegen allerhande venijn.’

Ook de de Kardoen bloeit op dit moment prachtig. Op de bloemen verdringen de insecten zich om wat nectar te bemachtigen. Over de Kardoen schreef Dodoens het volgende:

‘De wortel van artisjokken die in wijn gekookt en gedronken worden jaagt af door de urine alle kwade vuiligheid van het bloed en laat het water stinken en zwaar van reuk worden, verdrijft en geneest van zichzelf de kwade stank van de oksels en van het gehele lichaam.
Diezelfde wortel die met azijn vermengd is geneest alle kwade roodheid en schurft als het daar op gestreken wordt.
De bollen die als eten ingenomen worden verwekken en maken lust tot bijslapen en als ze rouw gegeten worden, maar als ze oud zijn dan zijn ze slecht om te verteren en daarom is het beter dat je ze eerst kookt en dan eet.’

Nico Rookmaker

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2021 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
colofon  |  privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl