Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Olijf

15.04.2017   Olijf

Vandaag, één dag voor Pasen, hebben we in alle rust en vrede kunnen werken en de laatste vakken mos- en onkruidvrij gemaakt. Half mei kunnen de niet winterharde planten weer buiten gezet worden. De olijfboom bijvoorbeeld.

Eergisten was het witte donderdag. Dit is de dag waarop Jezus op de Olijfberg werd verraden en gearresteerd. Na zijn veroordeling tot de dood aan het kruis werd hij op de vrijdag aan het kruis genageld, waarna hij op de vooravond van het Pesach, stierf. Behalve in dit Paasverhaal staan er in de bijbel veel meer beschrijvingen waar de olijf in voorkomt. Bijvoorbeeld in Genesis 8:11 waarin wordt beschreven hoe Noach na de zondvloed met zijn ark was gestrand op de flanken van de berg Ararat en een duif losliet die terugkwam met een olijftakje in de bek ten teken dat de zondvloed voorbij was.

Vrede Een olijftak is een symbool van de vrede. Het aanbieden van een olijftak is een verzoenend gebaar. De symboliek is al erg oud, de olijfboom groeit langzaam en heeft rust en tijd nodig om te bloeien. Waar veel olijfbomen groeien is dus kennelijk lange tijd vrede. . In het logo van de Verenigde Naties staan 2 olijftakken. Bij de oude Romeinen was de olijf naast symbool van de vrede ook zinnebeeld van de overwinning in de oorlog. De Romeinse soldaten werden na een overwinning op de vijand gehuldigd met een olijvenkrans.

Olie De vruchten van de olijfboom bestaan voor 15 tot 35% uit olie. De olie wordt uit de hele vruchten geperst. De beste kwaliteit komt van de eerste koude (<27 °C) persing. Eerst worden de vruchten tot pulp gemalen en deze brei wordt vervolgens in speciale persen uitgeperst. Olijfolie is een hele gezonde vervanger van dierlijke vetten. Het heeft een zeer gunstige invloed op het cholesterolgehalte in het bloed en verkleint daarmee de kans op hart en vaatziekten. In de cosmetische industrie word de olie verwerkt in zeep, zalven en shampoos. Olijfolie bevat glycoside waardoor het licht laxerend werkt. Daarnaast bevat de olijfolie ook veel vitamine E en B6, kalium, magnesium en calcium. De bladeren van de olijfboom zouden een samentrekkende en daarmee een bloedstelpende- en wondhelende werking hebben. Of zoals Rembertus Dodonaeus het in zijn Cruyde boeck, in 1554 verwoordt:

"Die bladeren van den Olijfboom sijn goet tot dat wildt vier, quade voortsetende sweringhen ende ulcaratien, ende tot andere hittighe swillinghen daer op gheleyt. Die selve bladeren met huenich vermenght, maken die vuyle sweeringhen suyver ende reyn, ende doen oock andere quade vergaderinghen sceyden ende vergaen."

Nico Rookmaker

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl