Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Bezoek en Teunisbloem

13.09.2014   Bezoek en Teunisbloem

Vandaag beleefden wij bijzondere dag. We kregen bezoek van een speciale ‘gasttuinier’. Herman had zijn vrouw Alicia namelijk vanuit de Filipijnen op bezoek en zij besloot ons flink mee te helpen. Het gebruik van een typisch Nederlands tuingereedschap, de schoffel, bleek haar echter onbekend. Ze is gewend haar tuin met een heuse machete te verzorgen. Niet alleen het snoeien maar ook het wieden doet zij met dit imposante kapmes. Haar zo bezig te zien in de tuin met dat exotische 'apparaat' leverde wel een ongebruikelijk tafereel op. Maar perk 8 heeft er in tijden niet zo netjes bijgelegen!

Tijdens de koffie sprak ze nog een aantal wijze woorden waaronder 'Say thank you to everything'. Dat heeft mij wel even aan het denken gezet. Het lijkt soms of we in Nederland steeds minder dankbaar zijn voor het vele dat we hebben.

De meeste planten zijn in deze tijd van het jaar wel uitgebloeid. Maar de Oost-Indische kers (Tropaeolum majus) en de Canadese Pimpernel (Sanguisorba canadensis) vormen een mooie uitzondering op deze regel.

Het zal wel aan mij liggen, maar dit najaar zie ik langs slootkanten en wegbermen opvallend vaak de Teunisbloem (Oenothera biennis) met prachtige, velgele, bloemen bloeien. De bloemen van deze tweejarige plant openen zich pas in de avondschemering. Dit gaat vrij snel waardoor je de beweging van de bloemblaadjes kunt zien. De bloem sluit zich in de ochtend en gaat daarna niet meer open.

De zaden van de Teunisbloem bevatten veel Gammalinoleenzuur. Dit onverzadigde vetzuur wordt in het lichaam omgezet in stoffen die o.a. ontstekingremmend werken. Er is veel onderzoek gedaan naar de heilzame werking van Teunisbloemolie. De lijst met aandoeningen waar het mogelijk goed voor zou kunnen zijn is lang. Zo wordt er een heilzame werking geclaimd bij: chronische hoofdpijn, Acne, ADHD, het bestrijden van de symptomen van de menopauze, MS en overgewicht. Teunisbloemolie wordt ook wel het belangrijkste preventieve geneesmiddel sinds vitamine C genoemd.

Delen van de plant zijn voedzaam en kunnen gewoon gegeten worden. De wortels kunnen worden gekookt en de bloemen kunnen rauw in salades gegeten worden. In het Nederlands is de plant vernoemd naar St. Antonius. In Wikipedia staat het volgende over St. Antonius: In katholieke kringen wordt Antonius aangeroepen om kwijtgeraakte zaken terug te vinden met de volgende woorden:

'Heilige Antonius, beste vrind, maak dat ik m'n ... vind'. Als het voorwerp is teruggevonden moet men de Heilige Antonius bedanken.

Nico Rookmaker

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl