Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Saffraan

11.10.2014   Saffraan

Een hoge opkomst vandaag. Iedereen van de tuingroep was er. Dat gaf ons de gelegenheid om alle vakken nog eens grondig aan te pakken voor de winter invalt. De noodzakelijke steigers, die gebruikt werden om het Kloosterdak te restaureren, zijn gelukkig weer weg. De restauratie is uitstekend gelukt en het dak kan er weer jaren tegen.

De Saffraan crocus Crocus sativus bloeit nu. En dat terwijl de Nederlandse omstandigheden niet ideaal zijn voor de saffraan krokus. Hij houdt namelijk van droge grond, koude winters en hete zomers. Saffraan wordt vooral in Iran geteeld. De Arabieren introduceerden de plant in Spanje in de tiende eeuw. Het woord saffraan is afkomstig van het Arabische zafaran dat geel betekent. Saffraan wordt eind oktober/begin november geoogst. Om 1 kilogram saffraan te oogsten zijn 85.000 bloemen nodig. Van 1 hectare wordt ca. 25 kg saffraan geoogst. Het is daarom ook de duurste specerij ter wereld.

Op de foto zijn de drie bloedrode stampers duidelijk zichtbaar. Aan deze draden worden vele goede eigenschappen toegedicht. Dat het een krachtige kleurstof is die veel in de keuken gebruikt wordt is alom bekend. Enkele draden kunnen een gerecht een prachtige geel/rode kleur geven. Het wordt niet alleen gebruikt in brood, soepen en sauzen, het is ook een belangrijk ingrediënt bij toepassing in vele traditionele gerechten zoals paella, bouillabaisse, risotto milanese en de Zweedse Lussekatter. Deze lekkernij wordt gebakken en gegeten op 13 december, ter ere van het Lucia-feest. Zie dit recept. Saffraan dient in deze gerechten niet alleen als kleurstof maar geeft ook een heerlijk aroma af.

Minder bekend is dat het als antidepressivum gebruikt kan worden. In de Chinese kruidenkunde wordt het hiervoor al duizenden jaren toegepast. Recente wetenschappelijke onderzoeken hebben dit bevestigd. De werking is vergelijkbaar met die van Sint Janskruid (Hypericum perforatum). Andere gezondheidsbevorderende effecten bij Alzheimer, oogaandoeningen en overgewicht blijken vooral door de inhoudsstoffen crocine en safranal veroorzaakt te worden. Saffraan wordt ook gebruikt door kanariekwekers. Vermenging door het voer kleurt de vogels geler.

Rembert Dodoen scheef in 1554 in zijn Cruydeboeck over Saffraan:

'Sofferaen is goet in alle medecynen ghebruyckt diemen van binnen tlichaem tseghen die ghebrekenvan der borst, longhene, lever ende blase ingheeft, hy is oock goet voor die maghe in die spijse ghedaen, want hy sterckt die maghe en doet die spijse verteeren, ende met versoden wijn ghedroncken bescermthy voor dronckenscap ende maeckt lust tot byslapen.'

Nico Rookmaker

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl