Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Moederkruid

10.06.2017   Moederkruid

Samen met Geja en Herman hebben we weer genoten van een heerlijk ochtendje tuinieren. We hebben de tuin vandaag zoals altijd weer keurig achter gelaten. Zeker nu, met het oog op de komende activiteiten van 16 tot en met 25 juni rond Westerwolde rijgt.

Moederkruid Een van de meer dan 200 verschillende kruiden in de tuin is het Moederkruid (Tanacetum parthenium). Deze in Nederland vrij algemeen voorkomende, op kamille lijkende plant kent al sinds de oudheid vele medicinale toepassingen.

Toepassingen De Griekse arts, farmacoloog en botanicus Pedanius Dioscorides schreef reeds in het begin van onze jaartelling in zijn beroemde Materia Medica dat Moederkruid:

"groen gestampt of gedroogd, op zweren gelegd en ook op het wildvuur en andere hete zwellen zeer nuttig en geschikt is. En dat het diegene die kort van adem zijn en diegene die enige draaiing of zwijmeling in het hoofd hebben en ook de zwaarmoedige mensen, melancholici genoemd, op dezelfde manier gebruikt, zeer nuttig en behulpzaam is."

Van oudsher wordt een thee van Moederkruid ook wel gedronken om weeën op te wekken en kraamvrouwenkoorts te bestrijden. Aan deze toepassing dankt Moederkruid zijn Nederlandse naam. Ook werd het toegepast bij de behandeling van reuma, maagklachten, kiespijn, insectenbeten, onvruchtbaarheid, menstruatiepijn, psoriasis, allergieën, astma, oorsuizen en duizeligheid. Vanwege zijn vermeende koortsverlagende werking wordt het in Engeland Feverfew genoemd. Een aantal jaren geleden is er vrij veel onderzoek gedaan naar de werking van Moederkruid tegen migraine. De resultaten van deze onderzoeken waren echter niet altijd even eenduidig.

Tegenwoordig denkt men wat genuanceerder over de werking van Moederkruid. Het kent daarnaast overigens ook nog een aantal negatieve bijwerkingen. Zoals huidirritatie (contactallergie) en aften in de mond na het kauwen van de bladeren.

Mater Tot slot nog een citaat uit het Cruyde boeck van Rembertus Dodonaeus uit 1554 waarin het Mater wordt genoemd:

"Mater ghedroocht ende ghepoedert ende daer af een half loot swaer met huenich oft andersins inghenoemen, iaecht af duer den camerganck die swerte galle ende die fluymen ende daer om eest seer goet den ghenen die draeyinghe oft swijmeringhen in huer hooft hebben, die cort van adem zijn, ende die melancholieus en sonder redene truerich en swaermoedich zijn."

Nico Rookmaker

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl