Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Groot Kaasjeskruid

08.07.2017   Groot Kaasjeskruid

Vandaag was de regen de spelbreker. We zijn halverwege de ochtend naar huis gegaan. En dat terwijl we weer bezoek hadden uit de Filipijnen van de vrouw van Herman. Deze diepgelovige vrouw vertelde tijdens de koffie hoe zij haar geloof beleeft en dat kwam, volgens mij, overeen hoe Luther het 500 jaar geleden ook zag.

De plant die deze week prachtig bloeit is het Groot Kaasjeskruid (Malva sylvestris). Malva is afgeleid van het Griekse malache. Dat week-makend betekent. Syvestris betekent zoveel als 'bosbewoner'. Dat is vreemd omdat de plant niet in de bossen groeit maar op stikstofrijke verstoorde gronden. Het dankt zijn Nederlandse naam aan het fijt dat de plant na de bloei ringen van zaden vormt die sterk lijken op een Goudse kaas.

Middel tegen alle kwalen Malva werd door de Grieken al zeer hoog gewaardeerd als medicinaal kruid. Het werd ook wel panacee, 'middel tegen alle kwalen' of Herba omniummorbium genoemd. Plinius schreef het kort na het begin van onze jaartelling al voor ter genezing van onder andere het spijsverteringskanaal en de blaas. Hij beweerde zelfs dat 'hij die een lepel van het sap van de Malva inneemt, die dag vrij zal zijn van alle ziektes'. Karel de Grote nam de Malva in het jaar 812 op in zijn Capitulare de villis. Hierin schreef hij onder andere voor welke planten er in de tuinen van zijn kroondomeinen geteeld moesten worden.

Doorkomende tanden Omslagen met bladeren van de Malva werden in de volksgeneeskunde voorgeschreven bij de behandeling van brandwonden en steenpuisten werden behandeld met een zogenaamde kataplasma, een brei in een omslag, van jonge bladeren. De wortels werden aan kleine kinderen gegeven omdat ze een zacht verdovende werking bezitten als de tanden doorkwamen om erop te kauwen. De bladeren en de bloemen bezitten een hoog slijmgehalte en vooral de wortels geven bij het koken een stroperig vocht dat gebruikt werd om te gorgelen en tegen hoest.

Verfplant Ook wordt Malva als verfplant gebruikt. Uit de gehele plant worden crème, gele en groene kleurstoffen gewonnen om textiel te verven. De bloemen worden gebruikt om verschillende producten in de voedingsindustrie te kleuren.

Rembertus Dodonaeus schreef in zijn Cruyde boeck in 1554:

"Die bladeren van Maluwe rouw met wat souts ghegheten
sijn goet tseghen die pijnen ende versweeringhen
van den nieren ende van der blasen.
Maluwe gheneest die beten van den bien ende wespen,
ende treckt alle dorenen ende splinters wt, daer op gheleyt ofte ghestreken."

Nico Rookmaker

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl