Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Vijg en Wolfskers

07.09.2013   Vijg en Wolfskers

Vandaag waren Geja en ik maar met z’n tweeën. Toch is het ons gelukt om alle vakken onder handen te nemen en onkruidvrij te maken. Twee kruiwagens vol met vooral de klaverzuring werden verwijderd en afgevoerd.
Nu de herfst in aantocht is hebben een aantal planten in de tuin prachtige vruchten en bessen voortgebracht. We constateerden dat de druif (Vitis vinifera - Boskoop Glorie) en de vijg (Ficus carica) heerlijk zijn. De vijg is zoet en smaakt enigszins naar pruimen. Gelukkig hing er maar één eetbaar exemplaar aan de struik want deze heeft een laxerende werking; verder ook een verzachtend effect op de slokdarm maag en keel. De vijg wordt daarom ook in hoestsiropen verwerkt. Dodoens in zijn Cruydt-Boeck anno 1554:

‘De droge vijgen zijn ook goed voor de keel, strot, borst, longen, nieren en blaas en lossen alle fluimen op die op de borst liggen of hangen. Op dezelfde manier zijn ze de buik die te hard is en de keel die te rauw is zeer behulpzaam en verdrijven de hoest en genezen alle langdurige verouderde gebreken ook en laten het niergruis lossen en met de plas rijzen en ze verzoeten de smarten en weedom van de blaas.’

Andere planten vormen bessen die weliswaar ook heel mooi, maar ook in meer of mindere mate giftig zijn. De bessen van de Wolfskers (Atropa belladonna) bijvoorbeeld zien er prachtig uit maar moeten beslist niet gegeten worden.
De botanische naam Atropa is dan ook niet helemaal toevallig afgeleid van Atropos (de Onafwendbare), een van de drie schikgodinnen uit de Griekse mythologie. Atropos knipte de levensdraad van de persoon door wanneer zijn of haar tijd om was.
Door sap van deze plant in de ogen te druppelen, verwijden de pupillen zich. Dit werd in de Renaissance door dames al toegepast. Met hun grote ogen zagen ze eruit als ‘Bella donna’s’. Het nadeel was echter dat ze hierdoor bijna niks meer zagen, wat tot onaangename verrassingen kon leiden.
Tegenwoordig wordt de stof nog steeds gebruikt door oogartsen om de pupillen te verwijden en zo het netvlies te kunnen onderzoeken.

Nico Rookmaker

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl