Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Mahonia

01.04.2017   Mahonia

Het was heerlijk tuinweer vandaag. Er is de afgelopen tijd veel gebeurd in de levens van sommigen van onze groep en het is maar goed dat we van tevoren niet altijd weten wat er ons allemaal te wachten staat.

Mahonia aquifolium Gelukkig hebben we een houvast aan de ijzeren regelmaat van moeder natuur. Neem nou de Mahoniestruik (Mahonia aquifolium). Deze struik bloeit steevast op z'n mooist op 15 april. Ook dit jaar ziet het er duidelijk naar uit dat dat ook dit jaar weer het geval zal zijn (foto). De Mahoniestruik komt oorspronkelijk uit het noordwesten van Noord-Amerika en is vernoemd naar Bernard MacMahon (1775-1816), die in Philadelphia een aantal botanische tuinen heeft aangelegd én hij gaf de eerste zadencatalogus van Amerika uit. De Mahoniestruik kan ca. 2 meter hoog worden en heeft stugge, glimmende bladeren met een stekelige rand, die in de winter niet afvallen. Aquifolium betekent: 'met scherpe bladen'.

Berberidine De Mahoniestruik is familie van de berberis en het hout en de wortels van beide soorten bevatten berberidine. Dit is een vrij giftig alkaloïde, dat alleen in de homeopathie toegepast wordt, m.n. bij de chronische huidziekte Psoriasis. Uit de wortels en takken wordt een kleurstof gewonnen om wol en stoffen groengeel, oranje, roze te verven.

Taai gewas In Europa werd deze struik in 1823 in Engeland geïntroduceerd en wordt tegenwoordig zeer veel aangeplant in tuinen en parken. Het is een taai gewas, kan goed tegen droogte en kan zich in het algemeen onder zeer slechte groeiomstandigheden handhaven. Uit een onderzoek is gebleken dat deze struik hierdoor en door zijn sterke wortelstelsel zeer geschikt is voor erosiebestrijding op hellingen (Csilla Hudek, 2013).

Geslachtsziekten De bessen zijn eetbaar maar wel vrij zuur. Ze bevatten zeer veel antioxidanten. De zaden bevatten echter vrij veel berberidine. De indianen hielden dit gewas voor anti venerisch. Oftewel het zou helpen tegen geslachtsziekten. Verder pasten ze het toe als middel tegen koliek en geelzucht en gebruikten ze de bessen om er een soort wijn van te maken. Gedroogd werden de bessen als een soort rozijnen gegeten. De plant wordt in Nederland daarom niet voor niks ook wel druifstruik genoemd. Ook de bloemen zijn eetbaar.

Nico Rookmaker

Csilla Hudek (2013). Efficiency of vegetation roots for protection against surface erosion in mountainous areas: the case of Mahonia aquifolium.

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl