Homepage / Historie / Kloosters in Groningen / Plattegrond / Kruisheren

Kruisheren

Kruisheren

Gesticht in:
Hoei, België in 1248 (officiële erkenning door paus Innocentius IV)

Stichter:
Theodorus van Celles
(1166-1236)

Regel:
leer van Augustinus

Wapen:
Over de betekenis van het roodwitte kruis zijn de meningen verdeeld. Het zou enerzijds een herinnering aan het bloed en water zijn uit de zijde van Christus. Anderzijds zou het rood verwijzen naar het bloed en het wit naar de zuiverheid van Christus. De helm en de andere ridderlijke attributen staan wellicht symbool voor de Militia Christi of herinneren aan het tijdperk van ontstaan of aan de stichter.

Geschiedenis:
Theodorus ging op kruistocht en trok ten strijde tegen de Albigenzen ('ketters') in Zuid-Frankrijk. Na terugkomst riep hij mensen op om op kruistocht te gaan en zette hij zich in voor zieken en pelgrims. Hij vestigde zich in 1212 met een aantal gezellen in Clairlieu bij Hoei (België). Het oudste document waarin de orde genoemd wordt, dateert uit 1248 en is de officiële erkenning van de orde door Innocentius IV. Na 1410 werden vooral kloosters in Nederland en België gesticht. Door de Reformatie zijn veel kloosters verloren gegaan. De orde bleef bestaan, maar er kwamen geen kloosters meer bij. Thans is in het kruisherenklooster van St. Agatha het Europees provincialaat gevestigd.

Activiteiten:
Aanvankelijk overwegend beschouwende orde. Broeders van het Heilig Kruis hielden zich vooral bezig met de zorg voor pelgrims en zieken. De orde in Clairlieu was uitdrukkelijk gesticht als orde van reguliere kanunniken, wat inhield dat ook zorg moest worden besteed aan koorgebed en pastorale taken.

» Terug naar plattegrond

Kruisheren

2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl