Homepage / Historie / Kloosters in Groningen / Plattegrond / Benedictijnen

Benedictijnen

Benedictijnen

Gesticht in:
Monte Cassino, Italië in 529

Stichter:
Benedictus van Nursia
(ca. 480-ca. 547)

Regel:
leer van Benedictus

Wapen:
De benedictijnen hanteerden als wapen een Grieks kruis met tussen de armen de letters C S PB. De letters staan voor de woorden: Crux S. Patri Benedictus (het kruis van de heilige Benedictus).

Geschiedenis:
Na een kluizenaarsleven probeert Benedictus orde te brengen in het kloosterleven. Hij vestigde zich in Monte Cassino, Italië, waar hij in 529 zijn beroemde klooster stichtte. Hier schreef hij ook zijn regel. Deze regel drong geleidelijk aan overal in Europa door. Volgens de regel van Benedictus vormde ieder klooster een zelfstandige familie onder bestuur van een abt. Vanaf 900 sluiten de kloosters zich echter vrijwilliger tot groepen aaneen om zo beter beschermd te zijn. In de 15e eeuw sluiten verschillende kloosters zich ter hervorming van de kloostertucht opnieuw aaneen.

Activiteiten:
Benedictijnen leiden een beschouwend leven. Het zwaartepunt ligt in de plechtige viering van de liturgische eredienst. Aanvankelijk verrichtte men veel veldwerk, later werd het werk meer van geestelijke aard: studie en onderwijs en het kopiëren van handschriften. Verder wijdden zij zich aan de directe zielzorg en missiewerk.

» Terug naar plattegrond

Benedictijnen

2022 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
colofon  |  privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl