Homepage / Heden / Eerste verdieping / Cel I

Cel I

Dormitorium dormire (Latijn) slapen

Behalve de ziekenzaal waren in deze en andere vleugels van het Conventgebouw op de eerste etage slaapzalen gesitueerd. Lekenbroeders en donaten sliepen op een zaal en in bijgebouwen, kruisheren in opleiding (novicen en studenten) en kruisheren kanunniken hadden een eigen Cel (van het Latijnse cella = kleine kamer).

Augustinus: 'Sommigen waren voor hun intrede een comfortabel leven gewend en ontvangen daarom wat meer voedsel of kleren, een beter bed of meer dekens. De anderen die sterker en daarom gelukkiger zijn, krijgen dat niet. Maar besef dan wel hoeveel die medebroeders nu moeten missen vergeleken bij hun vroegere levensomstandigheden, ook al kunnen zij niet dezelfde soberheid opbrengen als zij die lichamelijk sterker zijn. Niet iedereen moet willen hebben wat hij een ander ziet krijgen. Dat gebeurt immers niet om iemand voor te trekken, maal alleen om hem te ontzien. Anders zou in het klooster de verwerpelijke wantoestand ontstaan dat de armen een gemakkelijk leventje gaan leiden, terwijl de rijken zich alle mogelijke inspanningen getroosten.' (Regel, Hoofdstuk III4).

Kloostercel

Reconstructie De twee gereconstrueerde Cellen zijn qua maatvoering vrijwel identiek aan de nog bestaande cellen in ons moederklooster Sint Gertrudis te Bentlage bij Rheine in Duitsland. Er heerste absoluut silentium (Latijn: stilzwijgen, stilte). Meubels en ander objecten zijn ook hier replica's van originelen uit ca. 1500.

Ramen Door de ramen is een voortzetting te zien van het panorama richting Oosten. In de laatste cel (voor het Glasatelier) zie je door het rechter raam het Back- en Brouwhuys (nu HR Boschhuis). Het linker raam geeft zicht op een gedeelte van de keuken, destijds een uitbouw rechts naast de ingang van het Klooster. De waterput staat er nog. In de verte de molen die geschikt was voor het malen van graan en het persen van oliehoudende gewassen.

Cel I

2020 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
colofon  |  privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl