Homepage / Actueel / Exposities / Archief / Tijd en Eeuwigheid. Poëzie in beeld en woord

locatie Galerie I en II 3D-plattegrond datum 11 februari t/m 1 mei 2022

Tijd en Eeuwigheid. Poëzie in beeld en woord

11 februari t/m 1 mei 2022

De prikkelende cross-over tentoonstelling Tijd en Eeuwigheid. Poëzie in beeld en woord toont verbluffende papierkunstobjecten van Annita Smit naast nieuwe gedichten van vijf eigentijdse dichters: Gershwin Bonevacia, Babs Gons, Marjolijn van Heemstra, Iduna Paalman en Mustafa Stitou.

Het draait om de directe relatie tussen de kunst en de kijker: 'Het hoofd mag uit, het hart mag aan'. Alle kunstwerken zijn door het thema 'Tijd en Eeuwigheid' geïnspireerd en dagen de bezoekers uit een verstilde ervaring (slow art) te beleven: mindfulness voor museumbezoekers.

Optische illusies en verfijning De 13 nieuwe door 'Tijd en Eeuwigheid' geïnspireerde, driedimensionale papierkunst­objecten van Annita Smit in de tentoonstelling zijn gemaakt van ultradundruk, gered Bijbelpapier - misdrukken en overdrukken - waar soms nog flarden teksten door­schemeren. Twee werken maakte Smit van gebruikte liedboeken, een ander van 'total loss Bijbels'. Naast deze nieuwe werken zijn 10 bestaande werken te zien die binnen het thema vallen en ook van bijbelpapier zijn gemaakt. Het werk van Annita Smit, die in binnen- en buitenland exposeerde, typeert zich door subtiele natuurlijk ogende kleuren, de verfijning en detaillering. Elk werk blijkt te zijn opgebouwd uit minuscule gesneden en gekleurde stukken ragfijn papier die als door de wind op hun plek zijn gewaaid. In haar werk speelt ze met optische illusies.

Eigentijdse dichters De papierkunst van Annita Smit en de gedichten van Gershwin Bonevacia, Babs Gons, Marjolijn van Heemstra, Iduna Paalman en Mustafa Stitou werken op elkaar in. De nieuwe poëzie hangt in Tijd en Eeuwigheid, gedrukt op dundrukpapier tussen de papierkunstobjecten. Samen vertegen­woordigen de dichters een nieuwe generatie die lezers in het hart raakt met uit het leven gegrepen alledaagse onderwerpen die 'dicht bij huis' lijken te zijn.

Alles heeft zijn uur, Annita Smit
(foto Anja Loepa)

In het begin was het woord, Annita Smit
(detail - foto Anja Loepa)

Slow art De tentoonstelling is niet alledaags ingericht. Er zijn geen bijschriften, sturende titels of analyses. Met alleen een introductietekst nodigt het Bijbels Museum bezoekers uit met deze in de monumentale ruimtes geplaatste kunst ('slow art') een verstilde ervaring te beleven: wat maakt de kunst in hen wakker? Welke gevoelens, vragen, ideeën of inzichten brengt die naar boven?

Gratis essay Bij de tentoonstelling verschijnt een - eveneens op dundrukpapier gedrukte - eenvoudige gratis publicatie met een nieuw essay van filosofe Joke Hermsen, een introductie en de vijf gedichten.

Lekenkerk Zondagmiddag­voorstelling
Zin in Poëzie en Muziek
In het kader van de tentoonstelling Tijd en Eeuwigheid vindt op zondag 20 maart 2022 een voorstelling plaats door predikant Melle Leffers en pianiste Gonnie Folkeringa. Woorden kunnen veelzeggend zijn, maar poëzie en muziek raken lagen die dieper gaan. Uitgangspunt is de nuchtere conclusie van de Bijbelse Prediker: 'alles heeft zijn tijd'. Er is een tijd om te baren en een tijd om te sterven, een tijd om te huilen en een tijd om te lachen, enz. Ons leven bestaat uit tijden. Goede tijden, slechte tijden. Prediker adviseert om van dat leven dan maar het beste te maken, maar ook de tijd te nemen voor wat je meemaakt. Rouw als je verdriet hebt, maar geniet als er wat te genieten valt. En dat laatste zul je zeker wanneer Melle Leffers en Gonnie Folkeringa je meenemen op de vleugels van gedichten en ontroerende klanken.

  • Datum: zondag 20 maart 2022
  • Tijd: 16.00 tot 17.00 uur
  • Locatie: Lekenkerk Museum Klooster Ter Apel
  • Entree: vrijwillige gift na afloop

De tentoonstelling is een productie van het Bijbels Museum, mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van

Mondriaan Fonds
Doopsgezind Predikfonds Haarlem
Iona Stichting
Vrijzinnige Fondsen
Royal Jongbloed
de Schrijverscentrale
Vrienden van het Bijbelmuseum

Foto's: Anja Loepa

  TERUG NAAR BOVEN

» Alle info voor een bezoek2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl